Ministerul Educaţiei a precizat, vineri, că în prezent nu există probleme privind suplimentarea sumelor necesare şcolilor pentru implementarea activităţilor asumate prin proiectele din Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar.
„În momentul de faţă, nu există probleme privind suplimentarea sumelor necesare şcolilor pentru implementarea activităţilor asumate prin proiectele din Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar”, a informat Ministerul Educaţiei.
Cu privire la situaţia plăţilor către unităţile de învăţământ beneficiare a fondurilor din Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS), Ministerul Educaţiei a menţionat că, în anul 2023, a alocat un buget total de 333.840.000 de lei pentru implementarea celor 1.409 de proiecte ale şcolilor beneficiare din cadrul PNRAS.
Potrivit sursei citate, până la 31 august 2023, în baza solicitărilor de deschideri de credite ale şcolilor, a fost virată în conturile inspectoratelor şcolare judeţene şi al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi transferată şcolilor suma de 205.455.000 lei.
Ministerul susţine că la aceeaşi dată, suma totală utilizată în cadrul acestor proiecte se ridica la valoarea de 159.711.000 lei, reprezentând 47,84% din totalul bugetului alocat, cu grade de utilizare a sumelor la nivel judeţean între 20.65% şi 81,59%. Astfel, raportat la sumele efectiv virate, gradul de utilizare al fondurilor a fost de 77,74%.
„Pentru a optimiza fluxul financiar, pe parcursul anului Ministerul Educaţiei a sprijinit Agenţiile de implementare (Inspectoratele Şcolare Judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti) în procesul de redistribuire a sumelor între şcolile beneficiare în vederea utilizării eficiente a fondurilor deja alocate, urmând ca în momentul în care bugetul alocat este utilizat în proporţie de 85%, să fie suplimentat bugetul alocat unui inspectorat şcolar judeţean pentru şcolile coordonate”, afirmă reprezentanţii Ministerului Educaţiei.