Social

Ministerul Dezvoltării: Unităţile administrativ-teritoriale pot solicita împrumuturi de la Trezoreria Statului de până la un miliard de lei

Guvernul a aprobat un act normativ prin care unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul acestui an, contractarea de împrumuturi, în condiţii favorabile, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor, transmite Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Potrivit sursei citate, modalitatea de acordare a împrumuturilor, prevăzută în proiect, soluţionează unele probleme urgente ale autorităţilor administraţiei publice locale, ţinând cont de faptul că, în prezent, sunt în implementare proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile care trebuie finalizate până la 31 decembrie, 2023.

„Dorim să sprijinim unităţile administrativ-teritoriale care au înregistrat dificultăţi în continuarea acestor proiecte, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale. Finalizarea proiectelor va avea ca efect creşterea calităţii serviciilor publice pentru cetăţeni. Unităţile administrativ-teritoriale care nu ar putea finaliza proiectele ar fi obligate să restituie sumele alocate, ceea ce ar putea duce inclusiv la intrarea în insolvenţă”, a arătat ministrul Cseke Attila, citat în comunicat.

Dobânda aferentă împrumuturilor este ROBOR la trei luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, astfel un punct procentual pentru scadenţe de până la trei ani, inclusiv, respectiv 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între trei şi cinci ani, inclusiv, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral.

Creditele contractate conform actului normativ adoptat sunt o excepţie de la limita de îndatorare prevăzută prin lege, iar cu scopul de a asigura accesibilitatea la această măsură şi pentru localităţile mai mici, actul normativ prevede plafoane în funcţie de mărimea localităţilor. Astfel, consiliile judeţene, capitala şi sectoarele ei, dar şi municipiile reşedinţă de judeţ vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei, celelalte municipii – 4 milioane, oraşele – 2 milioane, iar comunele – 1,5 milioane de lei.

Termenul limită de depunere la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice sau administraţiile judeţene ale finanţelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 august.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version