Eveniment

Mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor

Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor

Dragi cetăţeni români de etnie romă,

Dragi romi de pretutindeni,

Vă transmit salutul meu cald şi gândul bun cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, o dată cu dublă semnificaţie: moment de mare bucurie dar, în acelaşi timp, de aducere aminte şi de omagiu adus romilor victime ale Holocaustului în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Este prilejul să reflectăm la contribuţia valoroasă pe care concetăţenii noştri de etnie romă au avut-o şi continuă să o aibă la dezvoltarea societăţii româneşti, să preţuim încă o dată zestrea valorilor culturale ale etniei rome, păstrată nealterată, şi să apreciem realizările extraordinare ale intelectualilor, artiştilor, activiştilor romi şi ale altor membri ai comunităţii.

Ziua Internaţională a Romilor reprezintă, totodată, ocazia să reafirmăm determinarea noastră de a promova mai departe acţiunile de combatere a lipsei de toleranţă, a discriminării şi a rasismului, precum şi de susţinere a integrării sociale şi asigurarea unor servicii medicale şi de educaţie din ce în ce mai bune.

Doamnelor şi domnilor,

Dragi concetăţeni,

Libertatea constituie fundamentul oricărei societăţi în care suntem egali cu toţii, iar relaţiile dintre noi trebuie să se bazeze pe solidaritate, acceptare, respect, principii de bază ale coeziunii sociale.

Ca membru al Uniunii Europene, dar şi ca ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România va continua să promoveze şi să protejeze drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie.

Am convingerea că doar împreună, uniţi şi motivaţi de un viitor mai bun pe care cu toţii ni-l dorim, vom continua să facem paşi importanţi pentru respectarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor, minoritari şi majoritari, deopotrivă, pentru o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii României!

La mulţi ani romilor din România şi de pretutindeni!

Viorica Dăncilă,

Prim-ministru al Guvernului României

Iohannis: Ziua de 8 aprilie va fi cu adevărat una de sărbătoare când emanciparea romilor va da roadele aşteptate

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu prilejul Zilei etniei romilor şi Zilei Internaţionale a Romilor, ocazie cu care a arătat că această dată va fi ”cu adevărat una de sărbătoare atunci când emanciparea economică, socială şi culturală a romilor va da roadele aşteptate”.

„De Ziua etniei romilor transmit salutul meu membrilor comunităţii rome din ţara noastră. Reînnoiesc cu acest prilej angajamentul meu în favoarea valorificării diversităţii noastre culturale, ca şi hotărârea mea, în calitate de preşedinte, de a veghea la protejarea drepturilor cetăţenilor aparţinând tuturor minorităţilor etnice”, spune Iohannis în mesaj, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

El condamnă manifestările rasiste şi de marginalizare a romilor.

„Ziua etniei romilor din ţara noastră, care se marchează odată cu Ziua Internaţională a Romilor, este un bun prilej pentru a condamna ferm, o dată în plus, manifestările rasiste şi de marginalizare a cetăţenilor care aparţin acestei etnii. Consacrată prin lege, ziua de 8 aprilie va fi cu adevărat una de sărbătoare atunci când emanciparea economică, socială şi culturală a romilor va da roadele aşteptate. Îmi doresc ca prin angajamentul autorităţilor şi al societăţii civile, prin efortul majorităţii şi al minorităţilor etnice deopotrivă, să construim societatea dezvoltată, educată, tolerantă şi incluzivă pe care ne-o dorim pentru copiii noştri”, afirmă şeful statului.

MAE salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment dedicat recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea.

8 aprilie este o ocazie de a atrage atenţia asupra progreselor înregistrate în ceea ce priveşte incluziunea romilor, dar şi asupra faptului că acest proces presupune eforturi susţinute din partea tuturor actorilor relevanţi şi necesită o înţelegere amplă şi profundă a dimensiunii problematicii.

Ministerul Afacerilor Externe promovează constant în relaţiile bilaterale şi în forurile internaţionale importanţa eliminării complete a oricăror forme de discriminare la adresa romilor şi susţine, prin atribuţiile care îi revin, eforturile naţionale în sensul incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor.

Unul din obiectivele Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene îl reprezintă stimularea solidarităţii şi coeziunii sociale, prin promovarea politicilor privind combaterea discriminării, intoleranţei şi xenofobiei. În acest sens, a fost organizată, la Bucureşti, în perioada 4-5 martie 2019, Conferinţa la nivel înalt privind cadrul UE pentru strategiile naţionale pentru incluziunea romilor. În cadrul Conferinţei de la Bucureşti, au fost dezbătute modalităţile de continuare a procesului de incluziune la nivel european după ajungerea la termen, în 2020, a actualului cadru strategic al UE, participanţii propunând, la final, posibile orientări pentru viitorul acestui proces.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version