Connect with us

Remember

Memorial pentru victimele rome ale Holocaustului, inaugurat pe locul unui fost lagăr nazist din Cehia

Un memorial pentru victimele rome ale Holocaustului a fost inaugurat  în Republica Cehă, pe locul unui fost lagăr de concentrare construit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează AFP.

Memorialul include un centru de primire ce prezintă istoria comunităţii rome.

La sit se află de asemenea un rond mare de 160 de metri diametru, unde, pe plăci metalice, sunt înscrise numele victimelor şi supravieţuitorilor acestui lagăr.

Luaţi drept ţintă de nazişti, circa 1.300 de romi au fost închişi în lagărul de la Lety, la sud de Praga. Aici, 327 de romi au murit, printre care 241 de copii sub 14 ani, şi peste 500 au fost deportaţi spre lagărul morţii Auschwitz-Birkenau, în sudul Poloniei ocupate atunci de nazişti.

Din totalul celor circa 9.500 de romi cehi înregistraţi înainte de Al Doilea Război Mondial, mai puţin de 600 au supravieţuit Holocaustului.

„În sfârşit! Putem în sfârşit să aducem un omagiu demn victimelor ideologiei monstruoase ce cuprinsese Europa în anii 1930-1940”, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala. „Trebuie să admitem deschis că ne-a luat prea mult timp”, a adăugat Fiala în timpul ceremoniei de inaugurare.

În anii 1970, Republica Cehoslovacia, ţară a blocului comunist, a construit o fermă de porci pe locul fostului lagăr de concentrare. După căderea regimului comunist în 1989, Cehoslovacia s-a divizat în două state patru ani mai târziu. Însă a fost nevoie de decenii ca guvernul ceh să obţină desfiinţarea fermei de porci.

Romii, săraci, trăiesc în continuare în marea lor majoritate la marginea societăţii cehe.

„Ne achităm de o datorie socială pe care o datoram de decenii victimelor Holocaustului rom şi tuturor supravieţuitorilor”, a declarat la rândul său în timpul ceremoniei preşedintele ceh Petr Pavel.

În 1995, preşedintele ceh Vaclav Havel a inaugurat un memorial lângă fermă, însă autorităţile nu s-au atins de crescătorie, care aparţinea unui gestionar privat.

A fost nevoie să se aştepte până în 2018 pentru ca guvernul ceh să cumpere situl şi să înceapă construcţia unui memorial, la presiunile minorităţii rome şi ale instanţelor internaţionale, printre care Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană.

Republica Cehă, ţară membră a UE cu 10,9 milioane de locuitori, găzduieşte o comunitate romă estimată la circa 250.000 de oameni.

Potrivit istoricilor, naziştii au exterminat peste jumătate de milion de romi care trăiau în Europa înainte de Al Doilea Război Mondial.

„Astăzi, este necesar să ne amintim de această perioadă tragică din istoria noastră şi să tragem învăţăminte”, a declarat preşedintele Pavel. „Acesta este un avertisment care arată până unde poate merge omenirea şi ce suntem în stare să ne facem unii altora”, a adăugat el.

Uniunea Europeană estimează că între 10 şi 12 milioane de nomazi trăiesc astăzi în Europa, dintre care circa 6 milioane în ţări membre ale UE.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință