Connect with us

Social

Medic veterinar: Animalele riscă să sufere traumatisme sau să se piardă, din cauza petardelor şi artificiilor

Păsările riscă să sufere traumatisme sau să moară din cauza stresului, iar aricii pot ieşi mai repede din hibernare şi să rămână fără resurse până la primăvară, din cauza zgomotului produs de artificii şi petarde, avertizează Oana Vasiliu, medic veterinar la Centrul de animale sălbatice al Fundaţiei Visul Luanei.

„Legat de câini şi de pisici, e şi mai complicat. Veterinarii din toate clinicile primesc extrem de multe solicitări de a elibera reţete pentru sedative în perioada asta, din cauză că sunt foarte mulţi căţei şi pisici atât de stresaţi, încât au nevoie de aşa ceva. Sunt foarte mulţi căţei care se pierd. (…) După Revelion, de fiecare dată, este inundaţie de anunţuri cu căţei găsiţi sau pierduţi (pe grupurile de protecţia animalelor)”, a precizat Vasiliu.

Zgomotul produs de artificii şi de petarde afectează însă şi animalele sălbatice din oraş, precum aricii, care hibernează, sau alte specii de mamifere mici.

Totodată, animalele sălbatice, indiferent de specie, pot să se sperie şi să între în clădiri sau în maşini. Acest lucru se întâmplă în special pe durata nopţii, când multe specii diurne nu văd foarte bine.

„Zboară de pe unde stau ele şi se lovesc foarte des. Noi lucrăm şi de Revelion şi de Crăciun. După fiecare Revelion primim cazuri de traumatisme, dar e greu să ştim sigur dacă s-au lovit din cauza stresului provocat de artificii. Dar noi aşa suspicionăm, că are şi asta un rol”, a menţionat Vasiliu.

Când e vorba de căţei, pisici – le recomandăm mai mult oamenilor să nu îi mai scoată din casă, mai ales fără lesă, în perioada aceasta. Şi mai ales de Revelion, pentru că, de cele mai multe ori, aşa ajung să se piardă. Oamenii îi scot cu ei şi uită că urmează să se dea cu petarde, cu artificii. Se sperie şi fug”, a transmis ea.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință