Connect with us

Educatie

MEC: Parteneriat cu Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru un Ghid privind Combaterea Conţinutului Ilegal în Online

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a realizat în această săptămână un parteneriat cu Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru un Ghid privind Combaterea Conţinutului Ilegal în Online, care „va fi diseminat şi discutat în cadrul şcolilor/universităţilor din ţară”, în cadrul unor acţiuni derulate „pentru protecţia românilor, prin combaterea pseudoştiinţei şi a manipulărilor”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, astfel, decidenţii din educaţie-cercetare sunt încurajaţi să popularizeze acest ghid în grupurile elevilor/studenţilor, aparţinătorilor acestora şi ale personalului din educaţie-cercetare pentru a proteja imaginea/demnitatea personală şi umană în general.

Totodată, ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanţii TikTok România, s-a stabilit iniţierea unui parteneriat în cadrul căruia se vor realiza o serie de activităţi educaţionale de promovare a ştiinţei şi de control al pseudoştiinţei, inclusiv de a crea pe platforma TikTok spaţii educaţionale sigure, controlabile şi stimulative pentru copii (singuri şi/sau alături de părinţi şi profesori) şi adulţi, precizează sursa citată.

În aceeaşi linie, pornind de la discuţiile preliminare avute în luna februarie a acestui an cu Vicepreşedinta Comisiei Europene, doamna Roxana Mînzatu, ministrul Daniel David şi-a exprimat interesul pentru a iniţia două acţiuni la nivel european prin care: educaţia-ştiinţa să pătrundă mai puternic în social media, iar ocupaţiile/profesiile existente să fie corect prezentate cetăţenilor europeni.

„Potenţialul intelectual (de inteligenţă/creativitate) al românilor este comparabil cu al oricărei naţiuni din ţările mai dezvoltate. Dar acesta trebuie trecut prin educaţie pentru a-l valorifica în beneficiul naţiunii şi pentru a-i proteja pe oameni de irosirea/distorsionarea acestuia prin contaminarea cu pseudoştiinţă şi pseudoreligie. Prin reformele începute (ex.: planurile-cadru pentru învăţământ liceal) regândim educaţia în şcoli, acolo unde ne aducem copiii, iar prin aceste demersuri ducem şi educaţia/ştiinţa la copii, în mod nonformal şi/sau în afara şcolii. În această manieră, educaţia nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine şi principalul mecanism de protecţie şi valorificare a calităţilor umane pe care le avem!”, a afirmat Daniel David, citat în comunicat.

Faţă de cele arătate, ministrul şi-a exprimat speranţa că educaţia va reda şansa acelor tineri şi seniori români care sunt copleşiţi de „manipularea pseudoştiinţei/pseudoreligiei” să-şi folosească potenţialul bun pe care îl au.

„Văd cu mare tristeţe în spaţiul public prea mulţi tineri şi seniori români inteligenţi, copleşiţi însă de manipularea pseudoştiinţei/pseudoreligiei, exprimată în agresivitate şi (adesea) în comportamente nedemne pentru un om (formula zbierată ŤBă!ť este de cele mai multe ori o marcă în acest sens). M-aş bucura ca educaţia să le redea şansa de a-şi folosi potenţialul bun pe care îl au în roluri prosociale. De asemenea, văd pe unele reţele de socializare tineri din alte ţări care exemplifică aspecte educaţional-ştiinţifice (ex.: exerciţii interesante de matematică), în timp ce la noi, tinerii cu acelaşi potenţial ajung să exprime prea des lucruri caraghioase şi/sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educaţia să le redea şansa să-şi folosească potenţialul bun pe care îl au. De aceea am iniţiat astfel de demersuri educaţional-ştiinţifice: pentru a întări şi/sau a recupera potenţialul, respectiv demnitatea umană. Educaţia este aici pentru toţi cei care o caută! „, a mai afirmat Daniel David.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință