Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, bineînțeles, extrem de gustoase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină romă.
Şah Hai Mas-ul, poate cel mai cunoscut preparat tradițional rom, se prepară din timpuri străvechi, din perioadele în care aceştia trăiau în corturi şi se mutau dintr-o localitate în alta. Pentru că nu aveau bucătărie şi nu puteau găti foarte des, atunci când se opreau undeva făceau în ceaune preparatul extrem de consistent şi hrănitor din care, dacă mâncau o dată, se săturau.
Pentru a obţine o porţie pentru 6 persoane, puneţi la fiert 3 litri de apă, iar atunci când clocoteşte adăugaţi un ciolan de porc mai mare şi două aripi de curcan sau de găină. Separat, căliţi timp de câteva minute o ceapă şi un morcov. În oala în care fierbe carnea adăugaţi apoi câteva linguri de ghiveci de legume, iar după ce a fiert carnea puneţi morcovul şi ceapa călită, plus plus 300 de grame de varză murată şi 200 de grame de varză dulce tăiată fideluţă. La 10 minute după ce aţi pus varza adăugaţi 150 de grame de orez. Se lasă pe foc până când sunt fierte, trebuie să fie o mâncare scăzută. La final, se condimentează cu 2-3 foi de dafin şi câteva crenguţe de cimbru, după gust.
Puiul pe sâr se poate face şi în cuptor, însă cel mai bine iese atunci când ingredientele sunt pregătite pe grătar. Se foloseşte un pui întreg, care se taie şi se rumeneşte apoi fie pe grătar fie în cuptor. La fel, pe grătar sau în cuptor, se coc ardei capia, care apoi se curăţă.
După aceea se pisează usturoi, două căpăţâni mari, şi se face un fel de mujdei cu sare, piper, vegeta şi jumătate de litru de apă. După ce s-au copt carnea şi legumele se pun într-un vas mare, în mujdeiul de usturoi. Se poate adăuga peste şi un pic de ulei.
Bândăreţul este pregătit în preajma sărbătorilor de iarnă şi care, dacă este făcut cum trebuie, se poate păstra pâna la un an de zile.
O bucată mare de muşchi de porc se pune într-un baiţ cu apă cât să acopere carnea, usturoi curăţat şi sare grunjoasă, şi se lasă de pe o zi pe alta. Apoi, se rulează, se prinde de jur împrejur cu sfoară în aşa fel încât să stea drept şi se pune la afumat. Este nevoie, de regulă, de 7-8 fumuri pentru ca muşchiul să se poată păstra apoi până la un an de zile. Se serveşte cu salată de murături.
Săviacul, altă reţetă păstrată din generaţie în generaţie în familiile de romi, este o plăcintă delicioasă cu brânză telemea.
Într-un vas mai larg se pune făină peste care se pune un litru de apă călduţă în care s-a adăugat sare grunjoasă după gust. Se frământă până când se obţine un aluat consistent, apoi se acoperă cu un prosop şi se lasă aproximativ 10 minute.
Separat, se amestecă 7 ouă întregi cu brânză telemea veche, mai grasă, nu foarte sărată, dată pe răzătoare. Se adaugă 100 de grame de zahăr. Apoi, se întind foi de aluat şi se aşează în tavă o foaie de aluat, un strat de umplutură, până când se termină ambele compoziţii. Peste brânză se toarnă, de fiecare dată, câteva picături de ulei. Foaia de deasupra se unge cu gălbenuş de ou, cu o pensulă, şi se înţeapă cu furculiţa. Se lasă la cuptor, la foc mediu, 25-30 de minute.