Connect with us

Sanatate

Manageri de spitale fac apel la populaţie să respecte măsurile de prevenire. 67 de copii internaţi cu SARS Cov 2, dintre care 16 la ATI şi 2 intubaţi

Manageri ai spitalelor bucureştene au făcut un apel la populaţie să colaboreze şi să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului, atrăgând atenţia că există o creştere semnificativă a pacienţilor cu COVID-19 internaţi, iar situaţia este extrem de gravă.

„Dincolo de cifrele care nu sunt deloc îmbucurătoare, înregistrăm record negativ după record negativ. Acest lucru nu arată altceva decât limita sistemului. Peste ceea ce avem la un moment dat s-ar putea ca, dacă numărul pacienţilor creşte, să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă”, a declarat medicul Şef al UPU SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, la conferinţa de presă organizată cu acest prilej

El a arătat că, din punctul de vedere al echipajelor SMURD care acţionează în Capitală şi Ilfov, numărul cazurilor la care acestea sunt solicitate a crescut cu 30 % comparativ cu valul doi al pandemiei.

„Caracteristica pe care lumea trebuie să o înţeleagă este că, dacă în valul doi undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum greu mai dăm drumul la 10% din pacienţi. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen în debit mare. Avem nevoie de paturi, de echipamente, pe care, datorită sprijinului DSU, le-am avut”, a mai spus Opriţa.

El a anunţat că resursa umană este epuizată şi riscă să nu mai facă faţă.

„O altă caracteristică este că, dacă în valul doi aveam un anumit număr de pacienţi, acum ne confruntăm cu o creştere de 50% la pacienţii de zonă verde, pacienţi non-COVID. Deci pe lângă acest val, care reprezintă o creştere, mai avem şi pacienţii pe care nu îi putem neglija”, a mai spus Opriţa.

Bogdan Opriţa a făcut un apel la populaţie să colaboreze şi să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

„Până când nu va exista o colaborare din partea populaţiei, oricât de multe măsuri am lua, nu vom putea să ieşim la liman. Trebuie să înţelegeţi că avem o capacitate limitată, că nu putem să ne dezvoltăm la infinit şi la un moment dat s-ar putea să ajungem la situaţia în care să trebuiască să discutăm despre modul în care îngrijim astfel de pacienţi”, a adăugat medicul.

Managerul spitalului de urgenţă Spitalul de urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, Dragoş Daviţoiu, a afirmat că situaţia este foarte gravă pentru că spitalul este obligat să primească şi să trateze orice pacient care trece de poarta spitalului, nu doar pacienţi COVID.

„Presiunea pe noi este foarte mare. Pe lângă aceste urgenţe, Corpul medical al spitalului şi are o anumită reputaţie şi un anumit număr de pacienţi cronici şi, având în vedere patologia, nu-i putem trimite acasă.(…) Nu este bine ce se întâmplă acum şi fac şi eu un apel să încercăm să respectăm toate restricţiile şi să limităm un pic intrările în spital pentru că presiunea este foarte mare. Fac apel şi la colegii mei, din solidaritate de breaslă care nu sunt implicaţi în lupta anti-COVID, să ne ajute”, a spus Daviţoiu.

Şi Bogdan Tănase, manager interimar al Institutului Oncologic Bucureşti, a afirmat că situaţia este extrem de gravă.

„Situaţia este extrem de gravă şi, practic, odată cu implicarea în acest efort a unor spitale cum ar fi Spitalul Oncologic sau Institutul Fundeni, care prin definiţie sunt spitale dedicate unor tratamente complexe sau unor intervenţii chirurgicale specializate, am atins ultima linie de apărare în această luptă cu pandemia. Noi am înţeles urgenţa în care ne găsim ca ţară şi am înţeles să aducem o mică părticică ajutorul nostru. (…) Fără ajutorul populaţiei şi respectarea acestor măsuri, ajutorul nostru nu va însemna probabil mare lucru”, a afirmat Bogdan Tănase.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că se observă scăderea vârstei pacienţilor infecţia cu SARS-Cov 2 cu forme medii, severe şi critice, adăugând că 167 de copii sunt acum internaţi, din care 16 sunt în secţia ATI, doi fiind intubaţi.

„Avem astăzi două noi recorduri, care nu sunt menite să ne bucure: primul este cel mai mare număr de infectaţi cu COVID-19 şi internaţi şi, de asemenea, cel mai mare număr de pacienţi internaţi la ATI cu COVID-19. Sunt 13.714 pacienţi internaţi şi 1.456 pacienţi doar la ATI. Cred că va fi nevoie în perioada următoare de un efort personal al fiecăruia dintre noi pentru a ne regăsi cu bine la ieşirea din această pandemie, ieşire, luminiţă, pe care deja o vedem. Priorităţile în această perioadă este cât se poate de clare. În spaţiul public există foarte mult zgomot, există foarte multe păreri şi părerile sunt foarte binevenite atât timp cât nu uităm esenţialul. Cred că noi toţi suntem de acord că prioritatea zero este salvarea de vieţi şi limitarea la minimum a deceselor evitabile. De asemenea, o prioritate este la limitarea problemelor socio-economice care derivă de această situaţie. Acestea sunt priorităţile noastre”, a afirmat Voiculescu, duminică, într-o conferinţă de presă.

El a spus că este un moment important de solidaritate şi de mobilizare – care este „dificilă şi greu de îndurat”, dar care duce la normalitate.

„Acest val trei vine peste valurile anterioare care au lăsat în urma lor un număr de pacienţi la terapie intensivă. Acest val trei vine cu noi pacienţi care suplimentează numărul deja mare de pacienţi în secţiile deja ocupate. Observăm o creştere a ratei de transmitere a virusului şi un număr mare de persoane infectate pornind de la un caz iniţial. Cu alte cuvinte, vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei”, a adăugat Voiculescu.

Potrivit acestuia, se observă scăderea vârstei medie a pacienţilor cu forme medii şi severe, critice, internaţi la ATI şi apariţia acestor forme la pacienţi fără comorbidităţi, comparativ cu valurile precedente.

„Vedem, de asemenea, copii internaţi. Avem în acest moment 167 de copii internaţi, din care 16 sunt în secţia ATI, doi dintre aceştia sunt intubaţi”, a afirmat Voiculescu.

El a mai spus că, din totalul pacienţilor cu forme critice, mai mult de o treime sunt pacienţi intubaţi, spre deosebire de începutul pandemiei când proporţia formelor severe şi critice era semnificativ mai redusă.

 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință