Connect with us

Social

Mai mult de jumătate dintre români preferă centrala termică pentru încălzirea locuinţei

Centrala termică pe gaz este principala sursă de încălzire din locuinţele din România, aproape 58% dintre participanţii la un studiu sociologic indicând că folosesc un astfel de echipament, în vreme ce alţi peste 16% sunt racordaţi la sistemele de încălzire centralizate, iar 15,6% depind în sezonul rece de sobele cu lemne.

Sub 1% dintre respondenţi folosesc pompe de căldură.

Acestea sunt câteva dintre concluziile unei cercetări sociologice realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susţinut de companiile Delgaz Grid şi E.ON.

În peste 26% dintre gospodării, sistemele de încălzire au o vechime între 5 şi 10 ani, o pondere similară a participanţilor la studiu afirmând că vechimea dispozitivelor de încălzire din casele lor este cuprinsă între 10 şi 20 de ani. Peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate în locuinţele din mediul urban şi doar 13,6% în mediul rural.

Sperând că astfel îşi vor ţine facturile sub control, mulţi români au decis, pe durata sezonului rece, să reducă durata de funcţionare a centralei termice, peste 36% afirmând că îi dau drumul între 2 şi 5 ore pe zi, iar aproape 29%, între 6 şi 9 ore pe zi. Doar puţin peste 13% dintre cei chestionaţi lasă centrala să meargă peste 15 ore pe zi.

Pe de altă parte, aproape 20% dintre români recunosc că, pentru a-şi îmbunătăţi confortul termic din gospodărie, apelează la sisteme de încălzire suplimentare, precum radiatoare electrice (indicate de 41,7% dintre respondenţi) sau aeroterme (37,9%).

Platforma Despre-energie.ro, un proiect susţinut de companiile E.ON şi Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate şi gaze, una dintre principalele surse de informare şi, în acelaşi timp, de explicare, într-un limbaj clar şi accesibil, a evoluţiilor relevante şi de impact de pe piaţa de energie.

Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL în perioada 10 – 18 ianuarie 2024, pe un eşantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populaţia adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință