Connect with us

La zi

Magda Matache, românca de etnie romă, o profesoară respectată la Universitatea Harvard

Magda (Margareta) Matache este directoarea programului de studii rome şi instructor la departamentul pentru drepturile omului în cadrul Universităţii Harvard din SUA.

A plecat din România în urmă cu 6 ani, după ce a dus o luptă continuă împotriva rasismului la adresa romilor – şi implicit ale efectelor sale discriminatorii – atât în spaţiul administrativ şi academic, cât şi în comunităţile de romi.

Magda Matache spune că este o luptătoare îndârjită împotriva rasismului pentru că a crescut într-o societate „profund rasistă“, de la mai marii intelectuali şi până la oamenii obişnuiţi, referindu-se la cea românească. A suferit multe dezamăgiri pe plan personal din cauză că e de etnie romă. Dar şi profesional, atunci când a încercat să facă politici publice şi alte proiecte pentru integrarea romilor sau când a văzut cât de rasist se scrie despre romi în literatura din mediul academic, totul fiind impregnat de prejudecăţi.

Magda Matache explică că dacă unii dintre romi sunt săraci sau nu au mers la şcoală, nu are legătură cu tradiţiile şi cultura etniei sale, ci cu faptul că romii au fost victimele unei exploatări îndelungate. Romii au fost sclavi timp de sute de ani, ori consecinţele acestui fenomen se văd şi astăzi în disparităţile socio-economice dintre romi şi neromi, afirmă iniţiatoarea primului program de studii rome de la Universitatea Harvard. De altfel, acesta este şi motivul pentru care a hotărât să plece din România. A obosit să lupte aici, unde simţea că munca ei nu este apreciată şi valorificată.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Calin

    17 februarie 2020 at 20:58

    Un mic amendament,românii nu sunt profund rasiști,dimpotrivă,uneori poate prea toleranți.
    Acesta este un exemplu bun de urmat de cei ce se autointitulează defavorizați în România, dar ce este de făcut cu ceilalți?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință