Apelul de proiecte al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru finanţarea construcţiei a peste 5.522 de locuinţe nZEB pentru tineri care provin din comunităţi şi grupuri marginalizate şi specialişti din domeniul sănătăţii şi al educaţiei, se deschide luni, a anunţat ministrul Cseke Attila.
El a amintit că MDLPA asigură 370 milioane de euro în acest scop din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Am evaluat nevoile de dezvoltare ale comunităţilor şi, în oraşele mari, cererea de locuinţe pentru tineri este o provocare importantă. De aceea, Ministerul Dezvoltării, din PNRR, va finanţa construcţia unor locuinţe cu consum de energie redus, care provine din surse regenerabile, şi care vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul reţelelor de climă, termoficare şi iluminat”, a declarat ministrul Dezvoltării, potrivit unui comunicat de presă.
Cseke Attila a adăugat că MDLPA le oferă autorităţilor publice locale care pot accesa aceste fonduri şi un proiect tip, conform cu reglementările, care are toate avizele necesare şi este uşor de implementat.
„Fiecare unitate administrativ-teritorială poate crea şi construi un proiect propriu sau poate folosi proiectul tip pus la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării”, a arătat ministrul, adăugând că aceste proiecte tip sunt pentru clădiri cu câte şase apartamente de două camere şi 65 de metri pătraţi.
El a precizat că locuinţele vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, iar cheltuielile vor fi mici – un aspect important în contextul creşterii preţurilor la energie. În acelaşi timp, aceste locuinţe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, vor fi sustenabile şi prietenoase cu mediul, a evidenţiat Cseke Attila.
Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinţei, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuinţa pornind de la 10 grade.
Proiectele trebuie adaptate doar terenului pe care vor fi construite.