Cultura

Larisa, fetita de etnie rroma cu cea mai mare medie la admitere, vrea sa studieze medicina la Oxford

Se numeste Larisa Moisasin si este fetita care a obtinut cea mai mare medie de admitere la liceu, 9,51 dintre toti copiii rromi. Ea a ales sa studieze la Colegiul National „Liviu Rebreanu”, unde a facut si gimnaziul, la clasa bilingva de stiinte ale naturii, nu de alta, dar isi doreste sa devina medic. Pentru asta si-a fixat un obiectiv: vrea sa studieze la Oxford, in Londra.
Sediul Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud a fost luat parca cu asalt luni dimineata cand copiii de etnie rroma au venit sa-si aleaga liceele in care vor studia. I-au insotit parintii, bunicii, rudele mandre ca ei vor depasi conditia inaintasilor nestiutori de carte. Printre ei am zarit o fetita inalta, cu ochi mari, timida. Aveam sa aflu ca este Larisa Moisasin, eleva care a obtinut cea mai mare medie la admitere la liceu dintre toti copiii rromi.
„Imi plac provocarile si vreau sa am concurenta pentru a excela. Educatia este foarte importanta pentru ca mai apoi sa culegem meritele. Vreau sa fac medicina si vreau sa urmez facultatea la Londra, la Oxford si m-am gandit ca CN Liviu Rebreanu este cel mai bun start pe care il pot lua in directia pe care vreau sa merg”, a spus Larisa.
Daniela Moisasin, mama Larisei, este cea care a insotit-o la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, la repartizare, exact in ziua in care fratele Larisei are examen de licenta la Academia de Politie.
„Larisa este o fetita buna. Avea sanse sa intre in clasa respectiva si daca nu opta pentru locurile rezervate copiilor rromi, dar sotul meu a insistat. Am zis ca e o sansa in plus. Nu ne e rusine cu etnia noastra. Vreau sa va spun ca am si un baiat care termina Academia de Politie. Chiar zilele acestea isi da licenta. Noi am inteles ca, in aceasta lume, in care se gaseste tot mai greu de lucru, studiile sunt singura sansa. Este foarte bine pentru ei sa invete. Daca nu ai scoala, nu poti face nimic in ziua de azi. Eu si sotul meu avem studii medii. La vremea aceea, nu am avut posibilitatea de a urma o facultate. De-asta, prin ei, ne simtim foarte bine ca sunt cuminti si ascultatori. Suntem foarte bucurosi”, a spus Daniela Moisasin.
Mandra de alura de manechin a Larisei, mama ei spune ca nu o va opri sa urce pe podium „din pasiune”, dar ca aceasta nu trebuie sa fie o prioritate a vietii ei, studiul fiind esential.
Fata de anul trecut cand 80 de copii au primit recomandari de la Partida Rromilor Pro Europa ca sa se inscrie la licee pe locuri rezervate etniei, anul acesta, o suta de elevi au cerut aceste recomandari, o dovada ca rromii inteleg ca scoala este singura sansa de a evolua si pentru etnia lor. Presedintele PRPE Bistrita-Nasaud, consilierul judetean Emil Neia Lacatus, a declarat ca a batut judetul de la un capat la altul ca sa-i informeze pe parinti despre aceasta oportunitate si se bucura ca tot efortul sau a dat roade.
Felicitari Larisei si tuturor copiilor rromi care au ales sa invete in continuare pentru un destin mai bun decat cel al parintilor. Tuturor le uram mult succes!

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version