Connect with us

Cultura

La TTM, „De 3 ori R”, despre Rromi altfel

Timp de 14 saptamani, Televiziunea Tirgu-Mures gazduieste emisiunea „De 3 ori R”, realizata si prezentata de catre binecunoscutul actor si om de presa Rudy Moca. Documentarele vor surprinde modele de convietuire interetnica, vor ilustra meseriile traditionale si cutumele culturale ale rromilor sau vor arata rromul ca om, un om educat si integrat social. Emisiunea este realizata in parteneriat cu Asociatia Divers – Centrul pentru Incluziune Sociala pentru Persoanele de Etnie Rroma Tirgu-Mures.
Initiativa de-a prezenta comunitatea rroma altfel decat suntem obisnuiti in mass-media si anume negativ, peiorativ sau plin de prejudecati, a apartinut Asociatiei Divers – Centrul pentru Incluziune Sociala pentru Persoanele de Etnie Rroma Tirgu-Mures. Reprezentantii asociatiei si-au propus…
„Sa oferim o serie de documentare despre cum convietuiesc rromii cu majoritatea, maghiara sau romana din judetul Mures, despre cultura, istoria si traditiile rromilor si despre mestesugurile, respectiv despre cum educatia poate sa contribuie la dezvoltarea comunitatii rrome si o buna relationare interetnica intre persoanele de etnie rroma si majoritatea, romana sau maghiara din judetul Mures”, a mentionat Maria Koreck, presedinte Asociatia Divers.
Emisiunea este realizata si moderata de catre actorul, omul de presa Rudy Moca, un fin cunoscator al etniei rrome.
„Este pentru mine o mare bucurie sa incerc colabo­rarea si parteneriatul cu Divers, CISPER si pe aceasta latura, de realizare a unor emisiuni care se doresc a schimba prin ceea ce promoveaza imaginea despre individul rrom si comunitatea rromilor in asa fel incat sa nu fie doar o chestie teoretica pe care o promovam de interculturalitate, de convietuire interetnica, ci chiar sa aratam si sa demonstram ca cel putin pe aceste meleaguri ne mandrim, promovam aceasta imagine care este de­monstrabila de fapt de convietuire interetnica”, a precizat Rudy Moca, realizator emisiune. Seria de 14 documen­tare este centrata pe trei directii principale: modele de convietuire interetnica, meseriile traditionale si cutumele culturale ale rromilor, educatie si incluziune sociala.
„Noi ne-am propus aici sa aratam alta fata, sa ii educam pentru ca, de fapt, televiziunea este cel mai bun mijloc de educatie in masa si atunci ne-am propus cu curaj si cu competenta si cu responsabilitate sa educam populatia si sa vada in rromi, omul” , a mai spus Rudy Moca, realizator emisiune.
Trei documentare au fost deja difuzate de Televiziunea Tirgu-Mures si au reflectat cultura, traditiile si modul de convietuire a rromilor cu romanii si maghiarii din comunele Adamus, Bahnea si Sinpaul. Urmatoarea emisiune ce dureaza 30 minute va fi difuzata joaia de la ora 21 si este dedicata comunitatii rrome din comunele Batos si Sinpetru de Campie. Cei care doresc sa o revada o pot face sambata de la ora 18.00.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință