Connect with us

La zi

Kosovo: Fostul prim-ministru, audiat de justiţia internaţională

Ramush Haradinaj este suspectat că nu a împidicat uciderea câtorva sute de romi

Fostul luptător de gherilă din Kosovo şi fost prim-ministru Ramush Haradinaj, suspectat de crime de război, a fost audiat miercuri de tribunalul special pentru Kosovo, care are sediul la Haga, informează France Presse.

Ramush Haradinaj a demisionat vineri din funcţia de şef al guvernului după ce a primit o convocare de la tribunal pentru a fi interogat ca suspect.

Înfiinţat în 2015, tribunalul special pentru Kosovo este însărcinat să ancheteze presupuse crime comise de gherila albaneză (UCK) în Kosovo, în primul rând împotriva sârbilor, romilor şi opozanţilor albanezi ai UCK în timpul şi după conflictul din 1998-1999. Tribunalul este finanţat de Uniunea Europeană şi compus din judecători internaţionali.

În Kosovo, observatorii consideră că Ramush Haradinaj ar putea fi acuzat că nu a împiedicat crimele comise de membrii UCK.

Considerat un erou de către kosovari, Haradinaj a fost activ în regiunea Dukagjin (vest), unde luptele au fost feroce cu abuzuri asupra civililor de ambele părţi.

Ultimul conflict din fosta Iugoslavie, războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi gherila separatistă kosovară albaneză a făcut peste 13.000 de morţi (peste 11.000 de kosovari albanezi, 2.000 de sârbi şi câteva sute de romi).

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință