Connect with us

Eveniment

Klaus Iohannis a conferit Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a supravieţuitorilor romi ai Holocaustului

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit, luni, decoraţii unor supravieţuitori romi ai Holocaustului şi unor entităţi, context în care a afirmat că pericolul revenirii atitudinilor xenofobe şi antisemite este mereu prezent, iar România ar trebui să continue progresele înregistrate în ultimii ani.


„Progresele înregistrate de România în ultimii ani sunt remarcabile. Am îndeplinit, cu succes, Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, legislaţia în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului a fost îmbunătăţită, a fost înfiinţat Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, iar educaţia despre Holocaust reprezintă o prioritate la nivel naţional. Nu trebuie să ne oprim însă aici, pentru că pericolul revenirii atitudinilor xenofobe şi antisemite este mereu prezent. Cimitire evreieşti sunt vandalizate, actori publici afirmă supremaţia unor rase, monstruozităţile Holocaustului sunt public relativizate, unor criminali odioşi din istoria noastră li se ridică osanale, concetăţeni de etnie romă sunt nu de puţine ori umiliţi ori discriminaţi. Aceste evoluţii reprezintă un atac frontal la adresa statului de drept şi a principiilor democratice, tocmai de aceea contraofensiva trebuie să fie fermă şi în acord cu valorile europene. Avem, aşadar, nevoie de şi mai multă educaţie, pentru că este singurul angajament ferm că vom apăra în viitor, cu toată forţa, democraţia, drepturile şi libertăţile individuale”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni la ceremonia de decorare cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea complexului de la Auschwitz-Birkenau.


De asemenea, şeful statului a susţinut că, la 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, „Europa nu este încă vindecată de flagelul antisemitismului şi de morbul extremismului”.

El a dat asiguri că va milita, cu aceeaşi hotărâre ca şi până acum, pentru prezervarea memoriei Holocaustului şi combaterea antisemitismului.

Şeful statului a subliniat că România şi-a asumat Holocaustul şi a făcut demersuri concrete în ceea ce priveşte recuperarea memoriei acestui fenomen, consolidarea educaţiei şi cercetării despre Holocaust, combaterea extremismului, antisemitismului şi intoleranţei, întărirea legislaţiei în domeniu şi a indicat că entităţile pe care le-a decorat luni au avut un rol determinant în procesul de realizare a acestor progrese.

La finalul discursului, şeful statului le-a solicitat participanţilor să ţină un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

Preşedintele Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E „Patrimoniul cultural naţional”, Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F „Promovarea culturii”, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H „Cercetarea Ştiinţifică”, Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

De asemenea, şeful statului a conferit Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III lui Constantin Brăilă, Crăciun Florica, Crăciun Traian, supravieţuitori romi ai Holocaustului.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință