Connect with us

Cultura

„Kali Tras/Frica neagră” se joacă joi, 4 aprilie de la orele 19:00 la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti

În contextul unei Europe din ce în ce mai radicalizată, vă invităm să parcurgem împreună un fragment din istoria recentă a romilor din România şi nu numai: Holocaustul romilor – planul de exterminare etnică iniţiat de regimul fascist din cel de al doilea război mondial, sub conducerea lui Antonescu.

Genocidul împotriva populaţiei rome a lăsat amprente adânci asupra mentalului colectiv, cu atât mai mult cu cât o istorie atât de brutală a fost recunoscută de autorităţi abia în anul 2004, iar cărţile de istorie aproape nu o menţionează.

Credem că este de datoria noastră, a tututor, dar mai ales a mass-mediei să ne ajute să informăm şi să descoperim poveştile nespuse ale istoriei şi prin aceasta, să demontăm stereotipurile despre romi şi rome, să aflăm prin ce atrocităţi au trecut bunicii şi bunicele noastre şi care sunt metodele de rezistenţă pe care le folosim în ziua de astăzi pentru a face din societatea noastră o lume mai justă şi pentru a ne păstra demnitatea în faţa istoriei.

Vă aşteptăm la spectacolul de teatru în care am pus toată puterea şi pasiunea noastră în speranţa că vom putea învăţa ceva din trecut.

Pornim de la cartea supravieţuitorului Valerică Stănescu, „Cu moartea-n ochi”, şi aflăm cum se schimbă viaţa lui Diloda, Şopârla, Leanca şi Franţ – actori, păpuşari, ghicitoare sau muzicieni dintr-o trupă de teatru ambulant – când sunt deportaţi în Transnistria în lagărele de la Bug. Supuşi unor condiţii de viaţă inumane ei visează să vină înapoi acasă. Vor reuşi să se întoarcă împreună în România? Dacă nu, cine le va păstra memoria suferinţelor trăite, în speranţa că istoria nu se va mai repeta?

Pentru bilete puteţi accesa linkul următor: https://www.mystage.ro/spectacole/kali-tra–frica-neagra-1159

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință