Connect with us

Remember

John Kerry: Rasismul impotriva romilor inca persista

Secretarul de Stat american John Kerry a comemorat genocidul romilor in timpul nazistilor, afirmand ca rasismul fata de aceasta minoritate subzista si salutand activitatea de comemorare realizata de Germania contemporana, relateaza AFP.

„Plangem si ne amintim astazi de sutele de mii de barbati, femei si copii romi care au fost asasinati salbatic si irational de catre nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a scris John Kerry intr-un comunicat, cu ocazia implinirii a 70 de ani de la masacrul mai multor mii de romi in noaptea de 2 spre 3 august 1944 in lagarul de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Potrivit sefului diplomatiei americane, 2.879 de romi au fost ucisi in acea noapte in camerele de gazare si 19.000 au murit in total in lagarul Auschwitz-Birkenau, din Polonia. Potrivit istoricilor, intre 220.000 si 500.000 de romi au fost asasinati de regimul nazist, o tragedie pe care comunitatile de romi o numesc Samudaripen sau Pharajimos, in principal la Auschwitz, unde o treime dintre detinuti erau romi. Kerry a facut apel la invatarea lectiilor istoriei.

„Rasismul impotriva romilor inca persista”, a afirmat el, fara sa arate cu degetul vreo tara anume. „Trebuie sa condamnam toate prejudiciile, acolo unde sunt, deoarece noi stim bine ca de prea multe ori cuvintele de ura sunt urmate de acte de ura”, a criticat secretarul american, un bun cunoscator al Europei si al istoriei acesteia.

Din acest punct de vedere, el a „salutat eforturile Germaniei de a comemora victimele rome ale nazistilor”. Uniunea Europeana apreciaza ca in prezent sunt 10-12 milioane de romi pe teritoriul sau, ceea ce inseamna cea mai mare minoritate etnica din Europa, victima a discriminarii in numeroase tari, a unei saracii extreme si accesului inegal la ingrijiri si educatie.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință