Connect with us

Asul de trefla

Istoria Dezrobirii Romilor din Ţara Românească şi Moldova

Romii au sosit în spațiul românesc încă din Evul Mediu, prezența lor fiind înregistrată în documente de cancelarie domnească la sfârșitul veacului al XIV-lea în Țara Românească și la începutul veacului următor în Moldova, încheind un proces migratoriu desfășurat de-a lungul a mai multe secole, sosind din India.

În Moldova și Țara Românească, romii au fost pentru aproape patru secole robi.Ei erau fie robii domnului, ai mănăstirilor sau ai boierilor. Potrivit lui Nicolae Iorga sau C.C. Giurescu, instituția robiei și robii țigani au ajuns în spațiul românesc de la tătari, odată cu invaziile din secolele al XIII-lea și al XIV-lea.

La început, romii care ajungeau în Moldova sau Ţara Românească deveneau robi ai domnitorului. Cu timpul, prin danii, țiganii robi au ajuns în proprietatea mănăstirilor sau boierilor, care dețineau chiar și câteva sute dintre ei.

În Ţara Românească, boierii liberali Ion Câmpineanu și frații Golescu și-au eliberat țiganii robi în anul 1834, un gest care a impresionat în epocă, iar în Moldova, la 31 ianuarie 1844, domnitorul Mihail Sturdza, sprijinit de mitropolit, eliberează pe țiganii domnești și mănăstirești.

În sprijinul dezrobirii activează mari personalități ale culturii românești, Alecu Russo, Gheorghe Asachi (a scris piesa de teatru Ţiganii, care a fost prezentată public), Vasile Alecsandri (a scris Istoria unui galbân sau Vasile Porojan și a fost printre primii boieri care și-au eliberat robii), Theodor Codrescu (a tradus romanul Coliba unchiului Tom de H. Stowe, pentru a sensibiliza opinia publică față de sclavia umană) și, în mod special, Mihail Kogălniceanu.

Pe 10 decembrie 1855, Divanul Obștesc al Moldovei adopta în unanimitate legea privind emanciparea țiganilor. Desigur, această chestiune fusese luată în discuție de multă vreme și mulți oameni de seamă, în frunte cu Mihail Kogălniceanu, luptase pentru desființarea robiei.

La 22 decembrie 1855, legea pentru dezrobirea țiganilor particulari este votată în unanimitate în Divanul Moldovei. Sunt eliberați și ultimii cca 5.000 de țigani robi. La scurt timp, o asemenea lege este votată și în țara Românească.

Astfel s-a încheiat un proces care a durat peste două decenii și care a făcut ca robii țigani din Moldova și Ţara Românească să fie eliberați cu șapte ani mai devreme decât sclavii negri din Statele Unite ale Americii, scrie historia.ro.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință