Connect with us

Remember

Ion Zlotea, un cunoscut lăutar și cobzar virtuoz

Ion Zlotea s-a născut la 22 iunie 1898, satul Țegheș, comuna Domnești, jud. Ilfov şi a fost un cunoscut cobzar virtuoz și lăutar din România, de etnie romă.

De la vârsta de 5 până la 9 ani a învățat să cânte la cobză, acompaniind pe un frate mai mare, violonist. La vârsta de 10 ani, îi întrecea pe toți cobzarii din vatra lăutărească a satului. La vârsta de 12 ani vine la București, unde cântă vreme îndelungată prin diferite cârciumi și restaurante. Într-o vreme a învățat să cânte la contrabas, deoarece cobza se cerea din ce în ce mai rar.

În 1937, după ce și-a impus talentul în restaurantele bucureștene, este luat de violonistul Grigoraș Dinicu la Paris, la Expoziția Internațională, unde ia lecții de teorie muzicală de la compozitorul Neaga, pe atunci pianist în orchestra lui Dinicu.

În 1939 cântă cu diferite formații în Italia (la Veneția) și în Cehoslovacia (la Praga și Bratislava).

În 1949 intră în atenția publicului larg odată cu numirea sa în postul de cobzar al Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Institutului de Folklor, cu care realizează un concert la Moscova în același an.

În 1950 întreprinde un concert în URSS cu Ansamblul de cântece și dansuri al Consiliului Central al Sindicatelor.

În 1956, alături de profesorul Constantin Zamfir, participă la realizarea primei metode de cobză, un lucru cu totul neașteptat în perioada respectivă, deoarece instrumentul începuse să dispară din tarafurile tradiționale.

A fost unicul profesor de cobză între 1949-1952 la o școală pe lângă Institutul de Folklor și apoi, în perioada 1953-1955, la Școala de muzică nr. 1 din București, actualul liceu de muzică „Dinu Lipatti”.

Primele înregistrări le realizează la Radio România în 1952, sub bagheta dirijorului Victor Predescu.

În 1976 lansează un disc cu patru piese de muzică lăutărească (orășenească) în care prezintă potențialul real al cobzei pentru solistică, avându-l ca șef de formație pe violonistul Florea Cioacă.

Moare la data de 13 martie 1978 la București.

Sursa: Wikipedia 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință