Connect with us

Remember

Ion Onoriu , instrumentist şi dirijor, un maestru al muzicii lăutăreşti

Ion Onoriu a fost unul dintre cei mai mari acordeonişti romi, care interpretau muzică lăutărească. De asemenea, a fost şi şeful propriului taraf. El provenea din satul Fântânele, judeţul Dâmboviţa, unde s-a născut pe 8 martie 1937.

La 27 de ani, Ion Onoriu,se căsătoreşte cu interpreta Gabi Luncă, ea având 26 de ani. El mai fusese căsătorit şi avea trei băieţi. Din ansamblul său de atunci făceau parte, alături de Gabi Luncă, şi cel mai mare virtuos al ţambalului, Toni Iordache, decedat în 1988.

Împreună, Gabi Luncă şi Ion Onoriu au un băiat, Emanuel, care a absolvit Facultatea de Teologie Penticostală şi trei fete, Estera, Sara şi Rebeca.

Ion Onoriu a susţinut numeroase spectacole, turnee şi a făcut zeci de înregistrări(La Electrecord şi Radio). Marele actor Horia Şerbănescu, alături de care Ion Onoriu a efectuat numeroase turnee în ţară şi străinătate, spunea despre acesta că “a fost şi va rămâne regele acordeonului”.

Ion Onoriu nu a fost numai un instrumentist de excepţie, dar şi unul dintre primii politicieni romi, care au activat după Decembrie 1989. În 1990 el a fost ales preşedintele Societăţii Romilor din Bucureşti, iar în anul 1992, organizaţia s-a transformat în Partida Romilor, decizie care a fost luată de către Ion Onoriu, Gheorghe Răducanu şi Gheorghe Ivan.

Ion Onoriu ne-a părăsit pe 28 ianuarie 1998. La moartea sa, în revista “Asul de treflă” a apărut un articol intitulat “Ne-a părăsit maestrul Ion Onoriu”, un elogiu în memoria celui care a fost unul dintre cei mai mari muzicieni romi şi unul dintre politicienii care a pus bazele formaţiunii politice a comunitităţii, Partida Romilor.

În memoria marelui artist, soţia sa, Gabi Luncă, a scris o carte intitulată “Gabi Luncă şi Ion Onoriu, Povestea vieţii noastre”, apărută în anul 2010.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință