Connect with us

Politic

Ion Iliescu, ca multi alti cetateni, isi reneaga originile

Intr-un interviu in care vorbeste despre problemele de perceptie cu care se confrunta etnia rroma in Romania, dar si in strainatate, Madalin Voicu arunca bomba: „Daca la Ion Iliescu se duce cineva sa-l intrebe ce este, tigan sau roman, el declina faptul ca are si origini tiganesti si o sa spuna ca e roman. Cetateni romani suntem cu totii, dar originea e altceva”. Deputatul PSD sustine ca asa cum Ion Iliescu nu-si recunoaste originile, sunt multi rromi care fac la fel si se declara romani pentru a nu fi tinta „discriminarii civile” din partea majoritarilor.

„Exista o forma de discriminare, care nu este institutionalizata, este discriminarea civila, sa spun asa, de la om la om. Si asta mai mult pe fondul saraciei, pentru ca intr-o tara in care exista o discrepanta mare intre oameni care au ce le trebuie si altii care n-au nici sa traiasca intr-o oaresce liniste, se nasc astfel de sentimente. Romii deranjeaza prin faptul ca sunt galagiosi, poate mai putin prezentabili – ca sa nu zic ca sunt urati – si pentru ca fac „gainarii”. Ei nu fac afaceri. Eu n-am auzit de vreo banca falimentata de tigani, sau de vreo deturnare de fonduri de la bugetul de stat – astea le fac majoritarii. Si atunci, pe fondul lasitatii si a unei forme de tradare – care sunt genetice la romani -, se creeaza un gen de invinovatire a tiganilor, pentru a scapa de o responsabilitate. Si toate greselile, toate neputintele si toate lucrurile urate ale societatii, in mare parte, se datoreaza tiganilor.

Asta este forma de discriminare. Mai mult este un gen de atitudine, sau un comportament usor discriminatoriu, dar nu cred ca exista forme de discriminare cum exista in Marea Britanie sau in Franta, unde deja lucrurile sunt oficial prezentate ca atitudine de stat”, spune domnul deputat Madalin Voicu.

Madalin Voicu recunoaste ca rromii sunt folositi ca masa de manevra in scop electoral, ajungand la aproape 3% din populatia Romaniei, insa astfel sunt folositi si majoritarii.

„Dar ce, numai romii? Romii sunt putini. Ei primesc – din patru in patru ani, sau cand sunt diferite scrutinuri sau alegeri – „binete? la fel cum primesc si majoritarii. ?aranii stau la poarta si asteapta sa li se aduca sare, orez, faina, galeti. Nu au tiganii alte pretentii sau nu sunt tratati altfel decat sunt tratati votantii nostri”, marturiseste deputatul.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință