Connect with us

La zi

Iohannis: Trebuie să rămânem permanent conştienţi de importanţa combaterii rasismului, xenofobiei şi antisemitismului

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a genocidului romilor, în care subliniază necesitatea conştientizării permanente a importanţei combaterii rasismului, xenofobiei şi antisemitismului, precizând că această zi este un bun prilej pentru ca autorităţile să îşi reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă.

„Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a genocidului romilor, onorăm suferinţa celor aproape jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi, care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au căzut victime genocidului. Nu avem voie să uităm niciodată consecinţele criminale ale politicilor şovine şi rasiste şi trebuie să rămânem permanent conştienţi de importanţa combaterii rasismului, xenofobiei şi antisemitismului”, spune şeful statului în mesaj.

El afirmă că genocidul romilor este un episod de un „tragism tulburător” în istoria naţională.

„România s-a confruntat cu cele mai crude realităţi ale urii şi intoleranţei. 25.000 de romi, ai căror părinţi luptaseră în tranşeele Marelui Război pentru unitatea naţională a ţării, au fost ‘evacuaţi’ în Transnistria, fiind catalogaţi drept ‘periculoşi şi indezirabili’. Deşi mai puţin discutat şi documentat, genocidul romilor este, fără îndoială, un episod de un tragism tulburător, nu doar în istoria acestei comunităţi, dar şi în istoria noastră naţională”, arată preşedintele.

Iohannis reafirmă angajamentul său de a contribui la protejarea drepturilor tuturor minorităţilor etnice.

„Reiterez, totodată, convingerea mea fermă că educaţia despre tragedia Holocaustului este cel mai bun instrument pentru a fundamenta în societatea noastră principii precum acceptarea, egalitatea, toleranţa, solidaritatea şi grija faţă de semeni. Apreciez, în acest sens, faptul că, în numeroase ocazii, supravieţuitorii deportărilor au vorbit tinerilor despre suferinţele pe care le-au îndurat, înţelegând importanţa perpetuării memoriei genocidului romilor. Noile generaţii trebuie să îşi cunoască trecutul, pentru a înţelege valoarea diversităţii şi a solidarităţii”, spune preşedintele Iohannis.

Şeful statului subliniază că Ziua internaţională de comemorare a genocidului romilor este un „bun prilej pentru ca autorităţile publice, la rândul lor, să îşi reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă, care să fructifice tezaurul diversităţii sale culturale şi să îşi întărească coeziunea internă”.

CITEŞTE ŞI: Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință