Connect with us

La zi

Iohannis: Incluziunea socială a minorităţii rome este obligatoriu să fie îndeplinită şi în plan economic şi social

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor, în care afirmă că incluziunea socială a minorităţii rome este obligatoriu să fie îndeplinită şi în plan economic şi social.

„Incluziunea socială a minorităţii rome este obligatoriu să fie îndeplinită şi în plan economic şi social. Fundamentată pe viziunea unei noi strategii guvernamentale şi realizată prin acţiunea coordonată a autorităţilor publice şi societăţii civile, ridicarea calităţii vieţii romilor rămâne o provocare pentru generaţia noastră şi o mare responsabilitate pentru clasa noastră politică. Accesul nediscriminat la educaţie, la îngrijirea sănătăţii, păstrarea identităţii, reprezintă valori supreme consacrate prin Constituţie. De respectarea lor depinde viitorul democratic şi european al României. De toate acestea trebuie să se bucure toţi cetăţenii români, indiferent de etnia căreia îi aparţin. Acesta este mesajul peste timp al actului politic pe care-l evocăm la 20 februarie, aceasta este şi responsabilitatea noastră faţă de generaţiile viitoare”, se arată în mesaj.

Preşedintele Iohannis subliniază că aceste considerente rămân valabile pentru viziunea şi acţiunea sa politică şi în acest mandat.

„Încă de la începutul primului meu mandat de Preşedinte al României, am subliniat importanţa contribuţiei pe care romii o au la dezvoltarea ţării noastre şi am evocat parcursul dificil spre consacrarea romilor ca cetăţeni români, cinstind jertfele pe care aceştia le-au făcut pentru România. Deplângând suferinţele şi marginalizările îndurate de romi, condamnând atacurile rasiste şi respingând orice formă de discriminare, am apreciat faptul că în ultimii ani statul român şi-a asumat trecutul întunecat, fiind realizate demersuri concrete pentru recuperarea memoriei victimelor totalitarismelor şi onorarea sacrificiului acestora. De asemenea, am evidenţiat că trebuie perfecţionată punerea în practică a legislaţiei, pentru ca toţi cetăţenii români, indiferent de etnie, să se bucure de atenţie şi respectul instituţional meritat. Totodată, am cerut un angajament mai energic şi politici publice mai eficiente pentru combaterea urii şi extremismului şi am avertizat constant că discriminarea şi rasismul sunt pericole reale care ameninţă pacea socială, impunând adoptarea cu celeritate a unor măsuri ferme”, spune şeful statului.

El aminteşte că în urmă cu 164 de ani a fost adoptată, pe 20 februarie 1856, Legiurea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti, document care atestă dezrobirea romilor, arătând că această lege este o împlinire a întregului popor român prin faptul că prevede că „leapădă de sine neomenia şi ruşinea de a ţine robi”.

„S-a îndeplinit, astfel, unul dintre obiectivele Revoluţiei de la 1848 şi s-a marcat un prim pas în orientarea societăţii româneşti spre modelul şi valorile umaniste europene”, spune Iohannis. 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință