Connect with us

La zi

Iohannis: Genocidul împotriva romilor – o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului

Genocidul împotriva romilor este „o lecţie tragică” despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului, iar amintirea faptelor, condamnarea crimelor şi a responsabililor şi cinstirea memoriei victimelor Samudaripenului trebuie să fie un reper în construirea unei societăţi a respingerii rasismului şi xenofobiei, a transmis, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis în mesajul cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.

Mesajul a fost prezentat de Cătălina Galer, consilier de stat, Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, la ceremonia organizată la Memorialul Victimelor Holocaustului.

„Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, rememorăm atrocităţile suferite de romii din Europa în timpul celui De-al Doilea Război Mondial şi aducem un omagiu celor aproximativ 500.000 de victime de etnie romă ale căror vieţi au fost curmate brutal. Totodată, comemorăm 81 de ani de la un moment care a lăsat o pată întunecată şi dureroasă în istoria noastră: deportarea în Transnistria a romilor consideraţi „indezirabili” de către regimul Ion Antonescu. Din peste cei 25.000 de romi care au fost deportaţi, circa 11.000 şi-au găsit sfârşitul”, a transmis şeful statului.

Preşedintele a menţionat că „genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului”, familii şi comunităţi întregi fiind decimate, iar mărturiile crimelor şi ale suferinţelor victimelor au fost ascunse timp de decenii întregi.

„Amintirea faptelor, condamnarea crimelor şi a responsabililor, precum şi cinstirea memoriei victimelor Samudaripenului trebuie să fie un reper care să ne ghideze în construirea unei societăţi a respingerii rasismului şi xenofobiei”, a mai arătat şeful statului.

El a transmis că generaţiile viitoare vor trebui să conştientizeze, prin informare şi educaţie, că a comemora victimele este „o datorie morală şi o manifestare firească a angajamentului de a acţiona astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată”.

„Suntem responsabili pentru lumea pe care dorim să o lăsăm moştenire. Doar implicarea fiecăruia dintre noi poate conduce la o societate incluzivă, care îmbrăţişează diversitatea şi respinge discriminarea, care înţelege importanţa solidarităţii şi a empatiei şi care, în acelaşi timp, condamnă şi sancţionează cu fermitate orice formă de xenofobie”, a mai transmis preşedintele.

Şeful statului a amintit că a promulgat recent Legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, menţionând că acest proiect reconfirmă angajamentul privind apărarea memoriei şi, prin eforturi din partea autorităţilor şi a societăţii civile, „va avea o contribuţie consistentă la promovarea diversităţii, toleranţei şi drepturilor omului”.

„Holocaustul romilor readuce în atenţie manifestările rasiste şi discriminatorii cu care se confruntă şi astăzi minoritatea romă şi reprezintă, totodată, un îndemn pentru a continua să luptăm permanent împotriva urii, a prejudecăţilor şi a stereotipurilor”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui, „memoria colectivă”, din care face parte şi tragedia Holocaustului, trebuie să ghideze acţiunile statului român în respectarea, apărarea şi promovarea valorilor esenţiale ale democraţiei, libertăţii şi demnităţii umane.

„Este important ca acţiunile de comemorare să fie parte integrantă a unui amplu efort de asumare a lecţiilor istoriei noastre pentru sănătatea democraţiei, prin educaţie continuă şi programe care să ajute generaţiile tinere să cunoască trecutul aşa cum a fost. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”, a mai transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință