Connect with us

Economie

Investiţiile nete în economia României au crescut cu 8,5%, anul trecut

La nivelul trimestrului IV din 2022, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 54,166 miliarde de lei,

Investiţiile nete realizate în economia României au însumat, în cursul anului trecut, aproape 151 miliarde de lei, în creştere cu 8,5%, comparativ cu anul 2021, arată datele provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În acest context, au fost consemnate majorări la toate elementele de structură: lucrări de construcţii noi – cu 8,2%, utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi la alte cheltuieli – cu un plus de 7,8%, fiecare.

La nivelul trimestrului IV din 2022, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 54,166 miliarde de lei, în creştere cu 17,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.

Pe acest fond, creşteri au fost înregistrate la alte cheltuieli (+29,5%), lucrări de construcţii noi (+15,9%) şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) – plus 14,6%.

INS precizează, în normele metodologice, că investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință