Connect with us

Educatie

Învăţământul profesional şi tehnic în Regiunea Centru are la dispoziţie peste 8,5 milioane de euro

Peste 8,5 milioane de euro sunt alocaţi pentru finanţarea infrastructurii şi serviciilor educaţionale din învăţământul profesional şi tehnic din Regiunea Centru, perioada de depunere a proiectelor fiind 29 mai – 30 septembrie, potrivit unui comunicat transmis de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„În calitate de Autoritate de Management pentru Programul ‘Regiunea Centru’ (PR Centru), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru lansează apelul de proiecte de tip competitiv cu termen limită de depunere, pentru dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor educaţionale pentru învăţământul profesional şi tehnic din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Proiectele se vor finanţa prin Acţiunea 6.2 Creşterea gradului de participare la învăţământul profesional şi tehnic, care este inclusă în Prioritatea de Investiţii 6 – ‘O Regiune educată’, din Programul ‘Regiunea Centru'”, se menţionează în comunicat.

Solicitanţi eligibili în cadrul acestui apel de proiecte pot fi unităţile administrativ-teritoriale aflate pe teritoriul Regiunii Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, şi parteneriatele între acestea şi unitatea de învăţământ subiect al cererii de finanţare, respectiv între acestea şi unităţile de cult din cadrul cultelor recunoscute în România.

Potenţialii solicitanţi din mediul urban şi rural pot depune proiecte prin care solicită finanţarea investiţiilor necesare pentru construirea, extinderea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic, precum şi pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor reabilitate sau modernizate.

Ca activităţi conexe se vor finanţa şi activităţile de formare a personalului, precum şi activităţile de cooperare ce implică un partener dintr-un alt stat membru UE.

Perioada de depunere a proiectelor pentru acest apel de proiecte este 29 mai, ora 12,00 – 30 septembrie, ora 12,00.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 8.596.642 de euro, din care sprijin FEDR 7.307.146 de euro şi 1.289.496 de euro cofinanţare naţională.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 400.000 de euro iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu poate depăşi 5 milioane de euro.

„Digitalizarea accelerată a economiei şi societăţii, tranziţia industrială şi tranziţia verde, toate necesită un efort substanţial din partea instituţiilor ce propun strategii şi politici de dezvoltare, pentru crearea de noi specializări, competenţe, adaptarea curriculelor la evoluţia tehnologică şi nevoile în schimbare ale economiei regionale. Toate aceste provocări, la care se adaugă ţinta de a atinge cel puţin 40% grad de participare la învăţământul profesional şi tehnic, nu se pot realiza fără o infrastructură corespunzătoare. În anul 2020, la nivelul Regiunii Centru erau înscrişi în şcoli profesionale 15.916 elevi, peste 8.274 elevi erau înrolaţi în învăţământul postliceal şi de maiştri, iar 26.903 elevi studiau în licee cu profil tehnic, de resurse şi servicii. O provocare a sistemului de învăţământ profesional şi tehnic din regiunea noastră este adaptarea constantă la evoluţia tehnologică şi la nevoia de competenţe pe care le solicită economia locală”, a declarat, potrivit sursei citate, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

El a adăugat că mediul privat din regiune investeşte deja în tineri şi în învăţământul dual iar programul Erasmus finanţează proiectele de mobilitate în domeniul educaţiei şi formării profesionale, acest apel al Programului Regiunea Centru urmând să genereze infrastructura adecvată de studiu.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință