Connect with us

La zi

„Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului” – Cei care au refuzat crima care se întâmpla lângă ei

Directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, a afirmat joi seară că expoziţia „Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului” vorbeşte despre cei ”care au refuzat crima care se întâmpla lângă ei”.

„Ceea ce mi se pare mie că este important este faptul că ea vorbeşte despre cei care au refuzat crima care se întâmpla lângă ei şi care au ajutat nişte oameni pe care uneori nici nu-i cunoşteau, dându-şi seama că acei oameni, care nu aveau nicio vină, sunt victimele unei crime teribile pentru simplul fapt că nu aveau, ca să spun aşa, etnia şi religia potrivită”, a spus Niţulescu, la vernisajul expoziţiei.

El a remarcat că „România nu a acceptat faptul că a fost parte la Holocaust decât târziu, după celebrul raport Wiesel, întocmit ca urmare a comisiei instituite de preşedintele Iliescu în 2003”.

„Polonezii au recunoscut această crimă cu mult înainte şi evident s-au făcut cercetări despre Holocaust în Polonia încă din anii ’70-’80, lucru care în România nu s-a putut. Pe de altă parte, sigur că rămâne problema pentru noi, în ce măsură noi, ca naţiune, am ştiut să ne apărăm conaţionalii, oamenii care erau cetăţeni români alături de noi. Astea sunt nişte probleme care, cred eu, ar trebui să ne dea nouă de gândit. (…) Asta trebuiau să facă şi ar trebui să facă şi astăzi cetăţenii români, să se ajute unii pe alţii. Asta înseamnă solidaritate. Fără solidaritate, o naţiune nu există. Şi sper ca această solidaritate să fie cea care să confere un viitor solid naţiunii române. (…) Nu întâmplător România şi-a ales drept valoare fundamentală de celebrat cu ocazia preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene coeziunea. Avem nevoie de coeziune. Este o valoare pe care trebuie să contăm noi ca naţiune”, a arătat directorul MNŢR.

La rândul său, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România (INSHR) „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a atras atenţia asupra pericolului instituirii oricând a unui guvern autoritarist în absenţa unei societăţi civile puternice.

„Ori de câte ori cetăţenii unei ţări sau cetăţenii lumii vor sta nesimţitori atunci când în ţara lor se instituie un guvern autoritarist sau totalitar, pericolul pentru crime în masă sau genocid va exista, tot aşa cum a fost în perioada anilor ’40 ai secolului trecut. Deci, fără o societate civilă puternică, conştientă, care să controleze politicul, ne putem aştepta oricând. Şi cred că acesta trebuie să fie mesajul după ce vedem expoziţia despre supravieţuitori, dar şi despre salvatori”, a mai spus Alexandru Florian.

La vernisaj a fost prezent profesorul Jan Rydel, membru al Reţelei Europene Memorie şi Solidaritate, care a remarcat că „fiecare dintre noi poartă o vină pe care nicio instanţă lumească nu o poate judeca, dar fiecare dintre noi poate şi ar trebui să contribuie la păstrarea vie a memoriei Holocaustului şi a altor atrocităţi ale secolului XX”.

Expoziţia „Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului” a fost vernisată joi seară, în Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Deschisă cu o săptămână înainte de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România, expoziţia prezintă poveştile unor supravieţuitori ai acestui flagel şi ale unor salvatori din 11 ţări europene (Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Ucraina), pe fundalul unui context istoric mai amplu.

Partea românească a expoziţiei înfăţişează poveştile lui Andrei Călăraşu şi Magdalenei Stroe. Andrei Călăraşu, un băiat evreu de 19 ani care a suportat condiţiile inumane ale unei călătorii cu trenul de peste o săptămână, până la un lagăr de muncă forţată, îşi datorează supravieţuirea curajului Vioricăi Agarici, conducătoarea Crucii Roşii locale, care a obligat paznicii de la gara din Roman să deschidă vagoanele şi să îi lase afară să respire pe cei care mai erau în viaţă. Trei ani mai târziu, Magdalena Stroe, pe atunci în vârstă de 15 ani, şi-a riscat viaţa dându-i unei foste colege evreice propriile sale documente, pentru aceasta fiind singura şansă să evite transportarea în ghetoul din Cluj-Napoca şi deportarea în lagărul Auschwitz – Birkenau.

Expoziţia a fost vernisată în premieră la Bruxelles, deschiderea oficială având loc în sediul Comisiei Europene pe 27 ianuarie 2018 (Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului), fiind ulterior prezentată şi la Amsterdam, Bratislava, Vilnius, Wroclaw şi Markowa (un important memorial polonez situat pe locul în care familia Ulma a locuit în timpul războiului până să fie ucisă de către germani, împreună cu evreii cărora le oferise adăpost).

Proiectul este o iniţiativă comună a Reţelei Europene Memorie şi Solidaritate, Muzeului de Istorie a Evreilor Polonezi POLIN (Varşovia) şi Centrului Memorial al Eroilor Tăcuţi (Berlin), panelul despre Holocaustul din România fiind dezvoltat în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

La MNŢR, expoziţia „Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului” poate fi vizitată până pe 19 octombrie.

Sursa: Agerpres

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință