Connect with us

Social News

Inteligenţa Artificială şi automatizarea proceselor vor afecta joburi de pe piaţa muncii

Piaţa globală a muncii se va afla, în acest an, sub impactul inteligenţei artificiale şi automatizării, tehnologii care vor afecta locurile de muncă în producţie, servicii, finanţe şi transport, susţin specialiştii unei platforme specializate în recrutare.

Studiul face referire la raportul publicat de Fondului Monetar de Investiţii în care se arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internaţional sunt expuse la inteligenţa artificială.

„Integrarea AI ar putea spori productivitatea în anumite meserii, dar ar putea duce, de asemenea, la reducerea cererii de forţă de muncă, scăderea salariilor şi pierderea de locuri de muncă în altele. Din 2024, piaţa muncii se va transforma sub impactul inteligenţei artificiale şi automatizării, afectând joburile în producţie, servicii, finanţe şi transport”, se precizează în cercetarea de specialitate întocmită de HappyRecruiter.

Referitor la piaţa din România, domeniile de muncă care se vor afla sub influenţa inteligenţei artificiale şi a automatizării sunt: Producţie (prin automatizarea proceselor industriale), Servicii clienţi şi Call Center (prin utilizarea chatbot-urilor şi a asistenţei automate), Contabilitate şi finanţe (prin automatizarea sarcinilor repetitive), Retail (prin impactul comenzilor online şi automatizării), Transporturi (prin dezvoltarea vehiculelor autonome), Comunicare şi marketing (prin generarea automată de conţinut).

În ceea ce priveşte abilităţile de bază ale angajaţilor, previziunile arată că, în următorii cinci ani 44% dintre acestea şi 23% din totalul locurilor de muncă se azi, se vor schimba. „Se pune accent pe învăţarea continuă (deschis să înveţi noi tehnologii, să te adaptezi la schimbările din industrie), dezvoltarea de abilităţi sociale (comunicare eficientă, colaborare), agilitate (dispus să înveţi rapid), căutare de noi direcţii în carieră şi noi specializări (să devii expert într-un domeniu specific pentru a creşte valoarea ta pe piaţa muncii şi pentru a atrage angajatorii)”, subliniază experţii în resurse umane.

Un raport al Goldman Sachs evidenţiază faptul că Inteligenţa Artificială ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA şi Europa.

În acelaşi timp, cercetările McKinsey prognozează că, până în 2030, cel puţin 14% dintre angajaţii globali ar trebui să-şi schimbe carierele din cauza digitalizării, roboticii şi progresului în IA.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință