Conectează-te cu noi

La zi

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”: „Pogromul de la Iaşi. Memoria locurilor”

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Primăria Municipiului Iaşi lansează marţi, 28 iunie 2022, proiectul cultural „Pogromul de la Iaşi. Memoria locurilor”

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Primăria Municipiului Iaşi lansează marţi, 28 iunie 2022, proiectul cultural „Pogromul de la Iaşi. Memoria locurilor” (www.iasi1941.com). Lansarea va avea loc la ora 17:00, în Sala de Consiliu „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi.

Oraşul cu cea mai veche prezenţă evreiască de pe teritoriul României şi cea mai numeroasă comunitate în perioada interbelică, Iaşiul a fost, totodată, locul unde, la final de iunie 1941, istoria României a cunoscut un episod de un mare tragism care a însemnat mii de vieţi curmate, mii de familii distruse, peste 13.000 de victime, „vinovate” de a fi fost de etnie evreiască. Proiectul „Pogromul de la Iaşi. MEMORIA locurilor” continuă demersul care îndeamnă la amintire şi descoperire a unor poveşti de viaţă a căror martor a fost acelaşi oraş care astăzi face parte din realitatea noastră.

Prin intermediul fotografiilor, a mărturiilor şi a informaţiilor istorice, proiectul ne ajută să conştientizăm că străzile pe care le străbatem, clădirile pe care de multe ori le privim indiferenţi poartă amprenta unor poveşti de viaţă, povara unor tragedii născute din ură. Platforma digitală www.iasi1941.com realizează o incursiune în trecutul oraşului la sfârşit de iunie 1941, descoperind-ul dintr-o perspectivă diferită, cu părţi întunecate şi, pe alocuri, cu frânturi de speranţă şi încredere în oameni.

Vă propunem un traseu al memoriei care îndeamnă la descoperire şi amintire!

Continuă să citești
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015