Asul de trefla

INS: Problema platformei electronice pentru autorecenzare se va remedia în cel mult 48 de ore

Problema platformei electronice pentru autorecenzare se va remedia în cel mult 48 de ore, numărul mult prea mare de intrări pe secundă, peste cele 1.200 proiectate, ducând la blocajul întâmpinat în primele ore ale zile

Directorul Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei a declarat luni, la Oradea, în prima zi a Recensământului Populaţiei şi Locuinţei, că problema platformei electronice pentru autorecenzare se va remedia în cel mult 48 de ore, numărul mult prea mare de intrări pe secundă, peste cele 1.200 proiectate, ducând la blocajul întâmpinat în primele ore ale zilei.

Până la remedierea problemei cu această pagină, el a reluat apelul către persoanele care doresc să se autorecenzeze să folosească accesarea prin varianta link-ului autorecenzare.insse.ro.

„Daţi-mi voie să-mi cer scuze pentru micile inadvertenţe care au fost la începutul acestei zile. Momentan au fost rezolvate şi am informat şi printr-un comunicat al institutului faptul că autorecenzarea se poate realiza direct accesând autorecenzare.insse.ro şi urmând apoi calea pe care am prezentat-o în diverse materiale publicitare. Toate acestea s-au întâmplat întrucât a fost un interes deosebit la prima oră şi accesările au fost mult mai multe decât am proiectat noi, în interfaţă”, afirmat Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, sistemul face faţă autorecenzării, dar interfaţa reprezentată de site-ul recensământromânia.ro a fost proiectată pentru mai puţine accesări decât cele de la prima oră.

Directorul INS a menţionat că nu este vorba despre o problemă bugetară, fiind alocate toate fondurile necesare, site-ul fiind un serviciu achiziţionat conform uzanţelor, prin achiziţie publică, de la firma care a oferit cel mai mic preţ.

„Sistemul era proiectat la 1.200 de intrări pe secundă, dar numărul intrărilor a fost mult peste această valoare şi astfel s-a ajuns la această situaţie. Firma care a proiectat nu s-a gândit că poate fi un interes atât de mare în prima parte a recensământului. Dar vă asigur că INS-ul, împreună cu STS-ul, cu care am lucrat impecabil şi cu Banca Mondială, pentru că este un proiect derulat cel puţin în trei, vom asigura tot suportul încât va fi o acţiune de succes. Colegii mei au făcut toate eforturile şi au venit cu această schimbare din mers. Butonul respectiv este accesat direct prin comandă şi nu prin apăsare şi din câte înţeleg nu sunt inadvertenţe”, a spus Tudorel Andrei.

Directorul INS a subliniat că în cel mult 48 de ore se va remedia această problemă şi se va reveni la forma de acces pentru recenzare anunţată iniţial, pe site-ul recensamantromania.ro.

„Eu sper să fie un succes mai ales că de la început ne-am propus să avem o metodă inovatoare pentru recensământul din România. Este pentru prima dată când noi ne-am propus să facem nu numai culegerea complet digitalizată, dar atât în online, cât şi fizic, pentru cei care nu au posibilitatea să acceseze site-ul. Apoi în acest recensământ se culeg date pe care le obţinem o dată la zece ani, cele privind religia, limba maternă şi etnia”, a mai afirmat directorul INS.

Prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative a demarat pe 1 februarie, iar cea de-a doua, care constă în autorecenzare, se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai. Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator, chestionarul pentru autorecenzare fiind disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Cea de-a treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version