Connect with us

Social

INS: După recensământul populaţiei şi locuinţelor se va putea cunoaște populaţia rezidentă la nivel UAT în fiecare an

Institutul Naţional de Statistică ar putea avea capacitatea calculării populaţiei rezidente la nivel UAT în fiecare an după recensământul populaţiei şi locuinţelor

Institutul Naţional de Statistică ar putea avea capacitatea calculării populaţiei rezidente la nivel UAT în fiecare an după recensământul populaţiei şi locuinţelor, a afirmat, luni, preşedintele INS, Tudorel Andrei.

„Aş dori să subliniez aportul STS pentru asigurarea infrastructurii desfăşurării acestei acţiuni foarte importante. Rezultatele pe care le obţinem, evident, vor reprezenta inputuri pentru unele aspecte legate de strategia de dezvoltare durabilă, direct sau indirect. Spun indirect pentru că pornind de la aceşti indicatori se dezvoltă alţi indicatori derivaţi care nu rezultă imediat din ce culegem în cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor. Aici mesajul ar fi că este un recensământ cu totul aparte. Este complet informatizat, deci este un recensământ fără hârtie, deci nu mai este chestionarul clasic şi mai sunt două lucruri interesante. Primul lucru este că ne-am adaptat la ceea ce înseamnă populaţia României. Există o parte a populaţiei care ar acces şi că are capacitatea de a utiliza tehnica de calcul.Şi avem perioada de culegere în online în care fiecare cetăţean îşi introduce datele în chestionar, iar pe de altă parte avem altă categorie, o altă parte a populaţiei, care nu dispune sau nu are capacitate şi aici avem fie perioada în care culegem datele datele direct de la gospodării prin intermediul tabletelor sau în perioada de online avem puncte de colectare a datelor în online cu asistenţă, în sensul că cetăţeanul poate să meargă la punctul pe care îl stabilim la nivelul fiecărei localităţi, de regulă la primărie şi atunci ei sunt asistaţi în această operaţiune. Al doilea lucru important şi eu consider că este unul din progresele mari care le putem face, după recensământul populaţiei şi locuinţelor eu sper să avem capacitatea calculării populaţiei rezidente la nivel UAT (unitate administrativ teritorială, n.r.) în fiecare an”, a spus Tudorel Andrei la workshopul tehnic pentru consultarea şi validarea de către Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă a noului set de Indicatori Naţionali de Dezvoltare Durabilă şi pentru stabilirea mecanismului de raportare.

El a menţionat că, în acest moment, INS are capacitatea să calculeze populaţia rezidentă fără eroare la nivel naţional, dar dificultatea majoră este la nivel de UAT. Iar prin intermediul acestui recensământ se dezvoltă această componentă.

Workshop-ul de validare a setului de Indicatori Naţionali pentru Dezvoltare Durabilă 2030 (INDD 2030) este o acţiune sprijinită prin proiectul „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030”, cod SIPOCA 613 MySMIS 127545.

Tudorel Andrei a spus că s-a ajuns la 99 de indicatori principali şi că s-a înţeles că este nevoie de o listă de indicatori de rezervă, indicatori care pot deveni în timp indicatori principali.

De asemenea, Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă, Guvernul României, a precizat că „lumea se mişcă” în sensul conceptului de dezvoltare durabilă.

„Nu putem să negăm acest lucru, dacă vă uitaţi în jur. Nu numai în ceea ce priveşte mediul. În ceea ce priveşte latura socială, economică, cum punem cap la cap aceste diferite elemente ca să avem o viaţă mai sănătoasă, ca să avem o societate mai sustenabilă. Şi atunci dacă ne uităm în jur, la nivelul Uniunii Europene, totuşi acum, după doi trei ani, după ce a preluat noua Comisie frâiele se întâmplă un lucru. Apar pe zi ce trece mai multe anexe, mai multe interpretări, Eurostat-ul are aceste raportări care ne arată că şi Uniunea Europenă e mult mai preocupată cu zona aceasta de Dezvoltare durabilă. Mai avem de lucru şi aici ca să sensibilizăm şi mai mult aceste instituţii la nivelul Uniunii Europene să avem şi noi mai clar cam cu ce putem veni cu valoare adăugată fiecare ţară şi să învăţăm unii de la alţii”, a spus Laszlo Borbely.

El a afirmat că instituţia va trebui să înceapă în curând să pregătească Raportul Naţional Voluntar al României care va fi prezentat anul viitor la Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU de la New York.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință