La zi

INHGA: Debitele râurilor din ţară vor fi în creştere în următoarele zile

Debitele medii zilnice ale râurilor din ţară vor fi în creştere în următoarele zile, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor prognozate şi propagării

Debitele medii zilnice ale râurilor din ţară vor fi în creştere în următoarele zile, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor prognozate şi propagării, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul 29 mai – 4 iunie 2022.

„În prima zi sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale, precum şi creşteri semnificative de niveluri şi debite şi posibile depăşiri ale Cotelor de apărare pe râurile din zonele de deal şi munte, mai ales pe cele din jumătatea de vest a ţării, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor prognozate, sub formă de averse cu caracter torenţial şi propagării. În partea a doua a intervalului, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere ca urmare a propagării”, avertizează hidrologii.

În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), acesta va fi în creştere în următoarele patru zile până la valoarea de 4.400 metri cubi pe secundă (mc/s), apoi în scădere până la valoarea de 4.300 mc/s, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor mai (7.250 mc/s) şi iunie (6.400 mc/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi general în creştere, exceptând prima parte a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea şi în partea a doua pe sectorul Gruia – Calafat.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version