Sanatate

Îndulcitorii artificiali, asociaţi unui risc potenţial de cancer

Îndulcitorii a artificiali ar putea să nu fie o alternativă sigură la zahăr

Îndulcitorii a artificiali ar putea să nu fie o alternativă sigură la zahăr, potrivit unui studiu care sugerează o relaţie între consumul acestor substanţe de îndulcire şi un potenţial risc de cancer, relatează agenţia EFE.

Aceasta este principala concluzie a unui studiu publicat de Plos Medicine iar autorii săi, deşi admit necesitatea altor studii experimentale, asigură că rezultatele lor nu susţin utilizarea îndulcitorilor ca alternative la zahăr folosiţi în băuturile răcoritoare sau în unele alimente.

Studiul a fost condus de cercetătoarele Charlotte Debras şi Mathilde Touvier, de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală, şi de la Universitatea Sorbona, ambele din Franţa. Milioane de persoane consumă zilnic aceşti îndulcitori, însă siguranţa pentru sănătate a acestor aditivi continuă să fie subiect dezbatere.

Pentru a evalua posibilul risc de cancer al îndulcitorilor artificiali, au fost analizate datele a 102.865 de adulţi francezi care au participat la studiul realizat de NutriNet-Santé, potrivit unu comunicat al revistei Plos Medicine.

Echipa a analizat datele privind consumul de îndulcitori artificiali pe parcursul a 24 de ore. În paralel a fost analizată informaţia privind diagnosticarea unui cancer în perioada studiată, iar cercetătorii au realizat studii de investigaţie asociate consumului acestor aditivi şi riscul potenţial de cancer.

Au fost analizate şi unele variabile, precum vârsta, sexul, educaţia, activitatea fizică, consumul de tutun, indicele masei corporale şi înălţimea, creşterea în greutatea în perioada studiului, prezenţa diabetului şi antecedentele de cancer în familie.

Cercetătorii au descoperit că participanţii care consumau o mai mare cantitate de îndulcitori artificiali, mai ales aspartan şi acesulfam K, prezentau un risc mai mare de a dezvolta cancer comparativ cu ceilalţi consumatori. Au fost observate şi riscurile mai mari de a dezvolta cancer mamar şi cancer asociat obezităţii.

„Rezultatele noastre nu sprijină utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternativă sigură la zahăr în alimente sau băuturi şi oferă informaţii noi şi importante pentru a aborda controversele privind posibilele lor efecte adverse asupra sănătăţii”, notează autoarele.

Charlotte Debras subliniază că „rezultatele obţinute de studiul realizat de NutriNet-Santé sugerează că îndulcitorii artificiali care se regăsesc în multe mărci de alimente şi băuturi din întreaga lume pot fi asociaţi unui risc mai mare de cancer, în aceeaşi linie cu studiile experimentale in vivo/in vitro.

Cercetătorii avertizează totuşi că studiul are şi unele limitări importante. Prin urmare sunt necesare mai multe investigaţii pentru a confirma aceste rezultate şi a clarifica mecanismele care stau la baza lor.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version