Connect with us

Social

In Republica Moldova, localitatile populate de romi vor avea mediatori comunitari

In localitatile compact sau mixt populate de romi, vor fi angajati mediatori comunitari care sunt persoane de etnie roma din comunitate.
Un proiect lege in acest sens a fost adoptat pe 21 martie in Parlament.
Potrivit proiectului, mediatorii vor fi responsabili de asigurarea efectiva a accesului romilor la servicii de educatie, asistenta medicala, sociala, incadrare in campul muncii, documentare si conditii mai bune de locuit etc. Iar angajarea, coordonarea si monitorizarea activitatii mediatorilor comunitari va fi realizata de catre autoritatile administratiei publice locale de nivel I.
Ministrul in exercitiu al Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Valentina Buliga, sustine ca angajarea mediatorilor comunitari in localitatile compact sau mixt populate de romi reprezinta o practica de succes, folosita in mai multe state europene fiind prompt recomandata pentru aplicare de catre Comisia Europeana.
Functiile de baza ale mediatorilor comunitari vor consta in informarea populatiei de etnie roma privind oportunitatile de consolidare a procesului de integrare sociala si economica si asigurarea medierii propriu-zisa a acestor procese prin acordarea asistentei individualizate si specifice la nivel comunitar.
Actualmente, in circa 25 de localitati din tara activeaza mediatorul comunitar, care este sustinut financiar de catre PNUD Moldova. Potrivit estimarilor va fi necesara instituirea functiei de mediator comunitar in circa 47 de localitati din Republica Moldova populate preponderent de romi. In bugetul de stat pentru 2013 a fost planificata suma de 426,6 mii lei, ceea ce va permite angajarea in aceasta etapa a 15 mediatori comunitari.
Dan Macovei

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință