Connect with us

Activitate parlamentara

Impozitari exagerate pentru persoanele vulnerabile economic

impozitari-exagerate-pentru-persoanele-vulnerabile-economic-448-1Recent, Guvernul României a aprobat un proiect de lege care instituie amnistia fiscală pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu 1 ianuarie 2012, până la data intrării în vigoare a Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, adoptată de Guvern în 21 ianuarie 2015, pentru persoanele fizice care aveau calitatea de asigurat fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Între categoriile vulnerabile pentru care este valabilă amnistia nu se numără, însă, şi persoanele defavorizate – fie ele de etnie romă sau nu -, care au obţinut diverse venituri sezoniere sau sporadice, pe baza convenţiilor civile prin care au fost plătite de diferite entităţi juridice.

Conform Codului fiscal, Legea numărul 571/2003 stabileşte cadrul legal pentru impozitele şi taxele care constituie venituri la bugetul de stat şi bugetele locale. Modificările şi completările aduse legii în cauză, precum şi modul de calculare a contribuţiilor de asigurare de sănătate au creat un val de nemulţumiri în rândul a mii de cetăţeni români, după ce şi-au primit înştiinţările de plată aferente perioadei fiscale începând cu 2012. Obligaţiile de plată ale românilor aflaţi în această situaţie fără precedent depăşesc cu mult chiar veniturile înregistrate de ei în decursul unui an. Nefericita eroare a apărut din cauză că nivelul sumelor percepute persoanelor care nu realizează venituri este calculat nu la nivelul venitului minim garantat, ci la nivelul salariului minim brut pe ţară. De aici, şi impunerea de impozitare cu sume greu de suportat pentru persoanele care nu realizau venituri sau care au câştigat venituri pentru o perioadă mai scurtă de un an.

Dat fiind faptul că din categoria persoanelor vulnerabile economic fac parte şi numeroşi cetăţeni de etnie romă, deputatul Nicolae Păun a trimis recent o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta. În dubla sa calitate – de preşedinte al Partidei Romilor Pro Europa şi de preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale – deputatul Nicolae Păun îi solicită premierului găsirea unei soluţii legislative optime pentru rezolvarea prezentei situaţii, în care se găsesc mii de cetăţeni români, fie ei romi sau nu.

Această modalitate de impunere de impozitare a creat un val de nemulţumiri care au dus deja la numeroase procese intentate Caselor de Sănătate din toată ţara. Doar anul trecut, au fost deschise peste 1300 de astfel de procese, care au ca obiect anularea deciziilor de plată.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință