Social News
Impozitarea pe cote progresive nu ar creşte semnificativ veniturile la buget

Un sistem de impozitare bazat pe cote progresive nu ar creşte semnificativ veniturile la buget, comparativ cu un sistem bazat pe cota unică, susţine Ionuţ Dumitru, profesor la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, ASE, autor al studiului „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară”.
„Dacă ne uităm la un scenariu cu cote progresive 16, 20 şi 22, efectul bugetar adus este de circa 1,5 puncte procentuale suplimentare colectate la buget. Însă un rezultat similar ar fi obţinut cu o cotă unică echivalentă de 16,3%. Deci un sistem progresiv 16, 20, 22% aduce, în termeni de impact bugetar, cam acelaşi lucru cu ce ar aduce o cotă unică uşor peste 16%. Ideea de bază este că nu aduce ceva semnificativ în plus la buget progresivitatea aceasta. N-am uitat şi la alte scenarii. Am mai luat în calcul un scenariu 10-15-25 care aduce la buget mai nimic, şi anume un 0,15% din PIB şi ar fi echivalentul unei cote unice în termeni de impact bugetar de 10,50%. Deci o progresivitate 10-15-25 nu aduce nimic semnificativ în plus faţă de o cotă unică de uşor peste 10%. Ne-am uitat la un scenariu şi mai agresiv, şi anume cote progresive de 16, 30 şi 60, foarte agresive, care ar aduce în plus la buget 1,97% din PIB, însă, atenţie, faţă de scenariul cu o cotă unică de 16%, nu aduce decât un 0,3% în plus la buget. Deci o progresivitate de la 16 în sus până la 60% nu aduce decât un 0,3% în plus la buget, ceea ce cred că vorbeşte de la sine. Concluzia e destul de simplă, sunt foarte puţine venituri foarte mari care ar putea aduce venituri bugetare suplimentare”, a declarat Ionuţ Dumitru.
El a menţionat că trecerea la un sistem de impozitare progresiv nu ar reprezenta o soluţie pentru a creşte veniturile bugetare.
„Adică dacă te duci foarte agresiv cu cotele de impozitare pe tranşele superioare de venit, mare lucru în termeni de impact bugetar nu aduci. Deci dacă ne întrebaţi pe noi, uitându-ne la aceste estimări, dacă este o soluţie pentru veniturile bugetare, răspunsul este tranşant nu. Şi aş spune că, chiar dacă progresivitatea este una foarte agresivă, aşa cum vedem din cifre, impactul suplimentar bugetar este unul nesemnificativ”, a explicat Ionuţ Dumitru.
Academia de Studii Economice din Bucureşti a lansat joi studiul „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară”, realizat de către o echipă de experţi, cadre didactice, la solicitarea Confederaţia Patronală Concordia.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei, scopul studiului este evaluarea impactului cotei unice de impozitare asupra evoluţiei economiei româneşti, de la introducerea sa şi până în prezent, şi necesitatea elaborării mai multor scenarii de ajustare a acestei cote, în contextul discuţiilor publice despre necesitatea reformării sistemului fiscal.

-
Educatie3 săptămâni ago
Locuri pentru candidaţii romi la şcolile de subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
De ce rom și nu țigan?
-
La zi3 săptămâni ago
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
Anuța Brânzan, supravieţuitoarea deportării din Transnistria