Connect with us

Remember

Ilie Udilă – Titanul acordeonului

Tatăl său, Stere Udilă, şi-a dat băiatul, în 1938, să înveţe să cânte la pian, dar Ilie a început, din 1940, să cânte şi la acordeon, instrumentul său favorit.

Debutează modest, în 1947, ca instrumentist în formaţia lui Pandele Dumitrescu, la Restaurantul „Doi Cocoşi” din cartierul bucureştean Rahova, apoi, din 1949, evoluează în formaţia Restaurantului „Bordei”.

Ilie Udilă face parte din diferite formaţii de instrumentişti, ca: Ansamblul „CFR Giuleşti”(1951), Ansamblul „Ciocârlia”(1959-1970), dar şi ca solist la Restaurantul „Strugurelul” din Ferentari(1957) sau în Ansamblul „Doina Armatei”(din 1970).

Pe lângă muzica populară româneacă, Ilie Udilă a interpretat şi muzica lăutărească de primă mână, cum era cea interpretată de marii instrumentişti, Cristache Ciolac, Nicolae Buică sau Grigoraş Dinicu.

Debutul său la Radio a avut loc în 1954, iar primul său disc îl înregistrează în anul 1957 cu orchestra „Electrecord”, dirijată de maestrul Ionel Budişteanu.

În ceea ce priveşte tehnica sa interpretativă, specialiştii sunt unanimi că a fost un virtuos. Împreună cu Marcel Budală şi Fărămiţă Lambru, Ilie Udilă a alcătuit primul triumvirat de aur al acordeoniştilor romi.

Ei au constituit un exemplu pentru generaţiile viitoare de acordeonişti de excepţie, ca Ion Onoriu, Vasile Pandelescu, Victor Gore,  Gheorghe Lambru, Costel de la Bolintin, Fulgerică, Ionică Minune, Nelu Orian, Paul Stângă. Şi fiul său, George Udilă este instrumentist, un clarinetist virtuos, care conduce propria sa formaţie de lăutari.

Ilie Udilă a realizat mai multe discuri cu diferite orchestre, conduse de instrumnetişti romi, cum ar fi: Marin şi Gheorghe Cioacă, Ion Miu, Ionel Budişteanu. Ilie Udilă a fost tatăl a patru copii: Silvia, Sile, Mihai şi George.

La 10 martie 2002, Ilie Udilă a încetat din viaţă la Bucureşti, la vârsta de 72 de ani.

Sursa: „Floarea romă. 55 de exponenţi romi din România decedaţi după 1989”, Gheorghe Sarău, Bucureşti 2016

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Din Viaţa Romilor – Ediția din 2 aprilie | Asociatia Partida Romilor Pro-Europa

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință