Connect with us

La zi

IPJ Galaţi confirmă existenţa unei anchete penale împotriva membrilor comunităţii rome, în urma petiţiei adresată Parlamentului României şi Avocatului Poporului de către deputatul Daniel Vasile

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi a confirmat deschiderea unei anchete penale, deocamdată „in rem” (adică doar cu privire la fapte, fără ca vreo persoană să fie inculpată) şi că există suspiciunea că s-ar fi săvârşit infracţiuni precum cele de „fals”, „uz de fals”, dare de mită”, „luare de mită”, „trafic de influenţă” şi „abuz în serviciu”.

Pentru moment nu se cunoaşte numele celor anchetaţi, însă există informaţii potrivit cărora ancheta ar viza în special modul cum s-au ocupat locurile alocate pentru copiii din minoritatea romă la liceele de elită din Galaţi, printre care Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi Colegiul Naţional „Costache Negri”.

Deputatul Partidei Romilor „Pro-Europa”, Daniel Vasile, a sesizat abuzurile comise în cadrul anchetei penale deschisă de către IPJ Galaţi, împotriva unor membri ai comunităţii rome, printr-o petiţie adresată Parlamentului României şi Avocatului Poporului.

Conform unui comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului, cazul a fost sesizat de deputatul Daniel Vasile, care a primit o petiţie în acest sens de la Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa.

În memoriul adresat, asociaţia susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ şi că „organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora”.

Din analiza dosarelor şi a situaţiei individuale a acestor elevi, a rezultat că majoritatea au situaţii familiale închegate, au rezultate şcolare bune şi foarte bune, nu sunt implicaţi în conflicte, situaţie ce pare de neacceptat de către anchetator, precizează reprezentanţii asociaţiei, afirmând că suspiciunile organelor de cercetare penală sunt nefondate.

Un alt aspect semnalat de reprezentanţii asociaţiei este faptul că au fost indicate criterii discriminatorii pe care să le aibă în vedere diriginţii la întocmirea caracterizărilor individuale, fără să solicite însă informaţii despre situaţia şcolară a elevilor.

Conform comunicatului Avocatului Poporului, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa apreciază drept „abuzivă măsura întreprinsă de organul de cercetare penală, raportat la faptul că şcolile gimnaziale nu au o obligaţie legală de a ţine o evidenţă a elevilor pe criterii etnice”.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință