Connect with us

Cultura

Ian F. Hancock – Lingvistul britanic rom

Ian F. Hancock(Yanko le Redžosko) este un lingvist de etnie romă, născut în anul 1942 la Londra, în Anglia şi este unul dintre cei mai importanţi cercetători ai culturii etniei din care face parte. Ian Hancock este actualmente directorul Programului de Studii Romani al Universităţii din Texas, Statele Unite ale Americii. Iniţial, el a fost profesor de lingvistică în cadrul acestei instituţii, începând cu anul 1972.

Dar Ian Hancock este cunoscut în lume nu doar pentru studiile legate de etnia sa, pe care le-a făcut de-a lungul deceniilor. Hancock a fost şi reprezentantul romilor în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi tot el a fost membru şi în Consiliul Memorialului Holocaustului din Statele Unite ale Americii. Se întâmpla pe vremea preşedintelui Bill Clinton.

„The pariah syndrome: an account of Gypsy slavery and persecution” – „Sindromul paria: istoria sclaviei şi persecuţiei romilor”, este unul dintre cele peste 300 de titluri publicate de lingvistul britanic.

În aceste lucrări, Hancock analizează poporul romani din perspectivă, nu doar lingvistică, ci şi istorică, antropologică şi genetică. El a apărut de asemenea în documentarul „Romi americani”. Una dintre cele mai importante lucrări ale lingvistului de etnie romă este cartea „Despre originile şi identitatea romilor”( ON ROMANI ORIGINS AND IDENTITY, The Romani Archives and Documentation Center – The University of Texas at Austin).

În anul 1997 a reprezentat comunitatea romă în cadrul decernării premiului Rafto Prize.

Ian F. Hancock este doar pe jumătate rom, după mamă, Kitty. Dar asta nu l-a împiedicat ca în anii ’60 să devină un hotărât activist care luptă pentru drepturile romilor. Şi aşa a rămas până în zilele noastre.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Dan Ungureanu

    12 martie 2019 at 12:08

    Hancock din păcate a falsificat cel puțin afișul cu vînzare de robi din cartea lui.
    Și cine știe cîte alte chestii a mai falsificat.

    https://www.academia.edu/24338520/A_forged_poster_about_the_sale_of_Gypsy_slaves

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință