Connect with us

La zi

Harghita: Prefectul cere un dialog activ cu liderii comunităţilor de romi

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, cere tuturor factorilor responsabili un dialog activ cu liderii comunităţilor de romi, pentru rezolvarea problemelor cu care acestea se confruntă, de la abandonul şcolar, până creşterea fenomenului infracţional.

Prefectul a declarat presei că, în cadrul Grupului de lucru mixt pentru romi, a atras atenţia atât directorilor unităţilor de învăţământ, unde există clase frecventate de copii romi, dar şi mediatorilor sanitari şi experţilor locali din cadrul primăriilor, „să iasă din birouri şi să meargă în comunităţile de romi pentru a avea un contact direct cu aceştia şi de a îmbunătăţi relaţia cu liderii comunităţii rome, pentru a preveni unele incidente”.

Potrivit sursei citate, în judeţ încă există localităţi unde autorităţile publice nu se implică în rezolvarea problemei romilor, nu au un dialog cu liderii acestora, delincvenţa în rândul comunităţii este ridicată, iar romii locuiesc ilegal sau nu au acte de identitate.

Prefectul judeţului a făcut un apel pentru realizarea unei evidenţe exacte a situaţiei elevilor romi din clase V-VIII, care frecventează cursuri de după amiază, dar şi o evaluare a stadiului de participare şcolară a elevilor romi din clase I-IV şi V-VIII, în mediul educaţional şi măsuri pentru prevenirea abandonului şcolar.

Acesta a precizat că în judeţul Harghita, în anul şcolar trecut, 276 de elevi romi au abandonat şcoala, cu precădere din cauza situaţiei sociale, dar s-au semnalat şi cazuri în care nu există bunăvoinţă pentru ca aceştia să fie integraţi în societate .

„Există situaţii în care elevii romi chiar nu sunt primiţi, şi vorbesc aici de învăţământul primar, li se spune că nu sunt locuri, că nu îndeplinesc nişte cerinţe, deci nu există o bunăvoinţă de a include comunitatea de romi în comunitatea respectivă, în societate. Motiv pentru care, am solicitat tuturor factorilor, inclusiv inspectorilor şcolari pentru minorităţi, care se ocupă de problemele curente privind şcolarizarea copiilor romi în judeţ, să ia toate măsurile de a menţine un dialog activ atât cu liderii comunităţii rome, dar şi cu pătura de jos a comunităţii rome, pentru că există şi o pătură de jos a comunităţii rome, pentru ca aceste lucruri să nu se perpetueze”, a spus Jean-Adrian Andrei.

El a mai arătat că, în perioada următoare, va cere structurilor Ministerului Afacerilor Interne să mărească numărul patrulelor în localităţile unde se semnalează o creştere a faptelor antisociale comise de membrii acestei comunităţi, pentru a-i descuraja în a nu respecta legea.

Prefectul susţine că sunt mai multe localităţi, cum ar fi Topliţa, Şimoneşti, Cozmeni sau Plăieşii de Jos, unde oamenilor le e teamă să iasă noaptea pe stradă, existând o stare de nesiguranţă, din cauza faptelor comise de unii membri ai comunităţii rome.

„Probleme există tot timpul, din cauza faptului că aceste comunităţi nu au un venit stabil. Au în componenţa familiilor mulţi membri, iar acest lucru îi împinge să comită fapte care vin în contradicţie cu legea şi chiar fapte penale: tâlhării, ameninţări, furturi de pe câmp şi din locuinţe, furturi de la magazine, furturi de la oameni în vârstă – ei sunt cei mai expuşi şi mai vulnerabili, pentru că nu se pot apăra”, a mai menţionat Jean-Adrian Andrei.

Prefectul a spus că nu există, la ora actuală o preocupare din partea autorităţilor locale de a avea o evidenţă clară a numărului de romi, arătând că nici membrii comunităţii majoritare nu manifestă bunăvoinţă faţă de comunitatea romă.

„Cetăţenii de etnie romă sunt văzuţi ca nişte oameni certaţi cu legea, ca nişte oameni care nu se pot integra şi nu pot respecta regulile comunităţii. Dar acest aspect denotă că nici autorităţile publice nu au un dialog, nu au un  control, nu au o monitorizare  a ceea ce se întâmplă în comunităţile rome, sunt lăsaţi de izbelişte, fiecare să se descurce cum poate, fiecare să fure cum poate şi apoi mai vedem ce-o mai fi”, a mai precizat prefectul.

Acesta a pledat pentru creşterea numărului de mediatori sanitari, arătând că se impune un dialog real a experţilor locali din cadrul primăriilor cu membrii comunităţii rome şi că este nevoie ca părinţii să fie convinşi să îşi lase copiii să urmeze o şcoală profesională, pentru că, mai târziu, când vor avea o meserie, să se poată integra în societate.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință