Connect with us

Social

Guvernul va primi în următorii ani sprijin din partea Comisiei Europene pentru combaterea antisemitismului şi promovarea educaţiei privind istoria Holocaustului

În contextul unei creşteri a atacurilor antisemite în Uniunea Europeană în ultimii ani, dar şi a teoriilor conspiraţiei cu tentă antisemită din timpul pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană a adoptat prima Strategie UE privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti

În contextul unei creşteri a atacurilor antisemite în Uniunea Europeană în ultimii ani, dar şi a teoriilor conspiraţiei cu tentă antisemită din timpul pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană a adoptat prima Strategie UE privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti. Strategia va fi pusă în aplicare în perioada 2021-2030. Măsuri, recomandări şi finanţări importante vor fi alocate în următorii ani.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat cu ocazia adoptării că „strategia pe care o prezentăm astăzi reprezintă o schimbare radicală în modul în care reacţionăm la antisemitism”, iar Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a subliniat că antisemitismul este incompatibil cu valorile UE şi cu modul nostru de viaţă european şi de aceea combaterea antisemitismului este o datorie faţă de cei care au murit în Holocaust, precum şi faţă de cei are au supravieţuit şi generaţiilor viitoare.

Guvernul României salută adoptarea Strategiei UE, care vine în sprijinul eforturilor autorităţilor de a preveni şi combate antisemitismul la nivel naţional şi local. Strategia UE privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti este complementară cu documentul strategic adoptat de Guvernul României în luna mai a acestui an, privind prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Mai mult decât atât, în timpul lucrărilor pentru pregătirea Strategiei UE, Guvernul a transmis Comisiei Europene un punct de vedere despre priorităţile de acţiune în lupta împotriva antisemitismului, care se regăseşte în totalitate în documentul publicat ieri. Mai mult, progresele făcute de România în ultimii ani în materia combaterii antisemitismului demonstrează că ţara noastră, ca Stat Membru al UE, a anticipat importanţa şi evoluţiile unui domeniu fundamental.

Strategia UE este structurată pe trei piloni, care vizează: prevenirea şi combaterea antisemitismului sub orice formă; protecţia şi promovarea vieţii evreieşti; şi educaţie, cercetare şi memoria Holocaustului. O serie de măsuri sunt prevăzute pentru fiecare dintre aceste trei deziderate, fiecare având alocat un buget necesar implementării.

Astfel, pentru a preveni şi combate antisemitismul, Comisia Europeană are în vedere, pe de o parte, crearea unei reţele europene de monitori şi organizaţii evreieşti care să lucreze la eliminarea discursurilor de ură din mediul online, şi pe de altă parte sprijinirea organizaţiilor independente pentru a dezvolta contra-narative la antisemitism. Ca o noutate, Comisia va coopera cu industria şi cu companiile IT pentru a preveni afişarea şi vânzarea ilegală online a simbolurilor, a obiectelor şi a literaturii legate de nazism. Statele membre sunt, de asemenea, încurajate să recurgă la sprijinul Europol în ceea ce priveşte activităţile de combatere a terorismului, atât online, cât şi offline. Totodată, Comisia Europeană îşi propune să organizeze un eveniment de tip Hackathon din care să rezulte modalităţi inovatoare de a contracara antisemitismul în mediul online, şi să coopereze cu companiile industriale şi din IT pentru a preveni afişarea şi vânzarea ilegală de simboluri naziste şi materiale în format digital despre nazişti.

În scopul protecţiei şi promovării vieţii evreieşti în Europa, Comisia va creşte finanţarea pentru proiectele care vizează o mai bună protecţie şi pază a spaţiilor publice şi a lăcaşurilor de cult evreieşti. Vor fi luate măsuri suplimentare pentru protejarea cimitirelor evreieşti din Europa, şi se vor organiza campanii de informare despre bunurile culturale evreieşti jefuite de nazişti şi despre patrimoniul cultural evreiesc. În viitor, Comisia Europeană va sprijini activ cunoaşterea siturilor de patrimoniu evreiesc şi prin promovarea vizitelor tinerilor europeni în acele locuri.

Holocaustul este o pată în istoria europeană care a afectat viaţa evreiască în Europa, iar statele membre ale UE au o datorie morală nu numai de a eradica antisemitismul, dar şi de a creşte gradul de cunoaştere al viitoarelor generaţii despre evenimentele Holocaustului. UE va sprijini crearea unor trasee prin „locuri ale Holocaustului” în cooperare cu comunităţile locale, şi va înfiinţa o reţea de tineri ambasadori europeni care să promoveze memoria Holocaustului. Statele membre vor beneficia de sprijin inclusiv pentru educaţie şi cercetare privind antisemitismul, Holocaustul şi viaţa evreiască, prin intermediul unui centru european de cercetare a Holocaustului.

În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, apreciez demersul Comisiei Europene de a propune aceste măsuri care vor duce la o intensificare a eforturilor Statelor Membre şi a comunităţii internaţionale pentru combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti.

Adoptarea acestei strategii reprezintă un punct cheie în combaterea antisemitismului în istoria UE. Deşi multe dintre domeniile de politică legate de combaterea antisemitismului sunt în primul rând de competenţa statelor membre, UE are un rol important de jucat în ceea ce priveşte formularea orientărilor de politică, coordonarea acţiunilor statelor membre, monitorizarea punerii în aplicare şi a progreselor, oferirea de sprijin prin intermediul fondurilor UE şi promovarea schimbului de bune practici între statele membre.

Deputat Alexandru MURARU
Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei
Consilier onorific al Primului-Ministru

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință