Social

Guvernul anunţă că este pregătit să sprijine persoanele afectate de incendiul din Miercurea Ciuc

Guvernul a anunţat sâmbătă că este pregătit să sprijine persoanele afectate de incendiul din Miercurea Ciuc, prin intermediul autorităţilor locale din Harghita.

„În urma incendiului violent izbucnit în Miercurea Ciuc, joi, 7 ianuarie 2021, unde peste 250 persoane au rămas fără locuinţe, Guvernul României este pregătit să sprijine autorităţile locale din Harghita, în vederea relocării persoanelor rămase fără adăpost, amplasarea de locuinţe mobile şi implicit asigurarea asistenţei medicale, oferirea de alimente, şi alte bunuri necesare subzistenţei”, a anunţat Guvernul printr-un comunicat.

În acest sens, la nivel local, în seara de 7 Ianuarie şi în data de 8 ianuarie au fost convocate două şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă unde discuţiile au vizat identificarea locurilor disponibile pentru cazarea persoanelor sinistrate, asigurarea necesarului de alimente şi alte bunuri necesare subzistenţei, testarea pentru SARS-CoV-2 a persoanelor cazate temporar la o sală de sport din Miercurea Ciuc şi identificarea în regim de urgenţă a terenului disponibil pentru amplasarea locuinţelor modulare, a precizat Executivul.

„Astfel, în baza tuturor acestor nevoi iminente de protecţie şi de ajutor care trebuie acordate urgent comunităţii sinistrate, Guvernul României este implicat direct, în colaborare cu autorităţile locale şi judeţene, în oferirea de suport prin instituţiile direct implicate, respectiv, Instituţia Prefectului, forţele din cadrul MAI, poliţie, jandarmerie, pompieri, Ministerul Sănătăţii şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, a adăugat comunicatul Guvernului.

Autorităţile locale şi judeţene solicitaseră sprijin de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, constând în alimente şi materiale, în urma incendiului care a afectat comunitatea de romi din cartierul Şumuleu – Miercurea Ciuc.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJAS) Harghita a adoptat vineri seara o hotărâre în care se arată că „se aprobă necesarul de materiale şi alimente, aşa cum a fost întocmit de Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Miercurea Ciuc, în vederea transmiterii către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în scopul aprobării disponibilizării acestora către UAT Miercurea Ciuc”.

Totodată, în hotărârea menţionată se precizează că „Direcţia de Sănătate Publică Harghita va solicita Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în regim de urgenţă, necesarul de vaccinuri în scopul vaccinării persoanelor sinistrate care îşi dau acordul pentru vaccinare”.

Tot în cadrul şedinţei CJSU s-a decis că, pentru cazare temporară, Primăria Miercurea Ciuc va repartiza, în regim de urgenţă, persoanele sinistrate în locaţiile puse la dispoziţie de instituţiile publice / entităţile private din judeţul Harghita şi va identifica terenul necesar amplasării locuinţelor modulare în care vor fi cazate acestea.

Membrii CJSU Harghita au aprobat şi testarea tuturor celor afectaţi de incendiu, care a avut loc deja, relocarea în alte spaţii urmând să se facă după sosirea rezultatelor şi după trierea epidemiologică.

De asemenea, prin ordin al prefectului Ion Proca s-a constituit o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii cu atribuţii în domeniu, care va evalua, atât din punct de vedere locativ, cât şi sanitar, zona afectate de incendiul din 7 ianuarie.

Un număr de 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins joi seara locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate fiind cazate acum într-o sală de sport din oraş.

Locuitorii din Miercurea Ciuc au dat dovadă de o solidaritate exemplară, încă din timpul nopţii venind la sala de sport şi aducând ajutoare pentru cei afectaţi de incendiu.

Deputatul minorităţii rome în Parlamentul României, Cătălin Zamfir Manea s-a deplasat la Şumuleu pentru a constata la faţa locului situaţia în care se află cele peste 60 de familii care au rămas fără locuinţe în urma incendiului şi modalităţile de ajutorare a acestora.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version