Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută cadrul strategic privind internaţionalizarea sistemului de învăţământ superior.
„Actul normativ îşi propune să îmbunătăţească mobilitatea studenţilor şi cadrelor didactice, să crească accesul la oportunităţi educaţionale pentru grupurile defavorizate, inclusiv persoanele cu dizabilităţi, şi să contribuie la dezvoltarea competenţelor interculturale ale studenţilor”, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.
Printre obiectivele stabilite până în 2030 se numără creşterea la 23% a absolvenţilor din învăţământul superior care vor beneficia de experienţe internaţionale, comparativ cu 20% în prezent, şi „asigurarea unui acces mai larg la mobilitatea educaţională pentru persoanele cu mai puţine oportunităţi”.
Totodată, actul normativ stabileşte indicatori de performanţă specifici, precum numărul de mobilităţi internaţionale, numărul de studenţi din grupuri defavorizate care participă la programe de mobilitate, precum şi numărul de parteneriate internaţionale.
„De asemenea, proiectul subliniază importanţa creşterii reputaţiei internaţionale a instituţiilor de învăţământ superior din România, prin promovarea unor programe de studii relevante şi participarea activă în reţele de cercetare şi educaţie globale. Finanţarea proiectului va fi asigurată din bugetele instituţiilor de învăţământ superior, fonduri europene şi alte surse proprii”, menţionează sursa citată.
Potrivit Ligiei Deca, ministru al Educaţiei, cadrul duce la creşterea mobilităţilor internaţionale pentru studenţi şi profesori, la creşterea numărului de studenţi internaţionali, digitalizează şi simplifică procesele de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute în străinătate, dezvoltă parteneriatele internaţionale şi programele comune de studii şi îmbunătăţeşte colaborarea cu diaspora academică românească.
„Cadrul strategic, o noutate legislativă prevăzută în Legea învăţământului superior, contribuie la poziţionarea României ca un actor important în Spaţiul European al Educaţiei şi la promovarea valorilor noastre academice pe plan global. De asemenea, sprijină universităţile din România să îşi dezvolte propriile strategii de internaţionalizare, adaptate nevoilor şi obiectivelor specifice fiecărei instituţii, construind astfel legături internaţionale pentru creşterea calităţii educaţiei”, a precizat ministrul Educaţiei pe Facebook.