Connect with us

Educatie

Guvernul a adoptat Programul naţional de reducere a abandonului şcolar

Guvernul a adoptat joi Programul naţional de reducere a abandonului şcolar, care va beneficia de o finanţare de 543 de milioane de euro

Guvernul a adoptat joi Programul naţional de reducere a abandonului şcolar, care va beneficia de o finanţare de 543 de milioane de euro, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Hotărârea de Guvern privind reducerea abandonului şcolar adoptată astăzi vizează un obiectiv major al programului ‘România educată’ – reducerea abandonului şcolar. În condiţiile în care România şi-a propus pentru anul 2020 atingerea unui prag maxim de 11,3% abandon şcolar, prag pe care, din păcate, nu l-a atins, pentru că rata de părăsire a şcolii în anul 2020 a fost de 15,6%, reducerea abandonului şcolar este un element esenţial, cu atât mai mult cu cât, urmare a crizei sanitare, acest fenomen de abandon şcolar înregistrează tendinţe de creştere, în loc să înregistreze, aşa cum ne-am asumat, scăderi ale cifrelor, care sunt foarte mari şi ne poziţionează pe ultimele locuri din Europa, din această perspectivă”, a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că în acest program, care este o componentă nerambursabilă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este prevăzută o finanţare de 543 de milioane de euro pentru reducerea cât mai rapid posibil a abandonului şcolar.

„Am trimis în această seară la Monitorul Oficial lista celor 3.235 de şcoli identificate ca fiind eligibile, în sensul în care au cel mai mare risc de abandon şcolar. Din aceste 3.235 de şcoli, la începutul anului 2022 vor fi selectate cel puţin 2.500 de şcoli care se află în risc de abandon şcolar cu gradul cel mai ridicat. Până în luna martie minim 750 de şcoli din aceste 2.500 vor trebui să primească deja finanţare şi programul să fie demarat. Este vorba de un program integrat care asigură granturi în valoare de până la 200.000 de euro pentru fiecare din aceste şcoli. Este vorba de şcoli cu un număr redus de elevi, este vorba de şcoli din mediul rural (…) care vor beneficia de prioritate în acordarea acestor granturi”, a menţionat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a menţionat că şcolile din program vor putea acorda din aceste granturi sprijin material direct în beneficiul elevilor şi al familiilor acestora.

„Din aceste granturi şcolile pot finanţa activităţi remediale, unele activităţi extracurriculare, spre exemplu copiii din aceste şcoli pot participa la tabere (…) pot achiziţiona echipament sportiv, echipament IT şi chiar elemente vestimentare, este posibil un sprijin material direct în beneficiul elevilor şi al familiilor acestora”, a spus Cîmpeanu.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință