Educatie

Guvernul a adoptat o hotărâre care instituie Programul naţional „Masă sănătoasă”

Guvernul a adoptat, în şedinţa de săptămâna trecută o hotărâre iniţiată de Ministerul Educaţiei care instituie Programul naţional „Masă sănătoasă” (PNMS) adresat preşcolarilor şi elevilor prezenţi la activităţile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului de învăţământ, şi care implică acordarea cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar.

Urmează să se acorde o masă caldă, iar în cazul în care aceasta nu poate fi asigurată se va oferi un pachet alimentar.

Potrivit unui comunicat remis presei, bugetul alocat pentru programului în anul 2024 este 1.139.400.000 lei, în beneficiul preşcolarilor şi elevilor din maximum 1.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, aşa cum este prevăzut în Ordonanţa de urgenţă nr. 115/2023.

Programul „Masă sănătoasă” are ca scop sprijinirea participării la educaţie a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentaţii sănătoase care să susţină învăţarea, prin crearea motivaţiei pentru studiu, menţinerea echilibrului socio-emoţional şi întărirea stării de bine a elevului şi adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste şi în contexte diferite, se susţine în comunicat.

„În vederea asigurării continuităţii intervenţiei acordate prin programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, cele 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar beneficiare, aprobate prin HG nr. 999/2023, sunt incluse, de drept, în Programul Naţional „Masă sănătoasă” pentru anul calendaristic în curs. Unităţile administrativ-teritoriale cu unităţi de învăţământ preuniversitar cuprinse în programul-pilot de acordare a unui suport alimentar (aceste unităţi de învăţământ fiind incluse de drept în lista aferentă anului 2024) pot începe procedurile de implementare a programului pentru acest an”, se explică în comunicat.

Finanţarea PNMS se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti. Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanţare, legal prevăzute, în următoarele situaţii: stabilirea prin hotărâre a Consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută în HG sau creşterea, în perioada aplicării programului, a numărului de preşcolari/elevi beneficiari din unităţile de învăţământ.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version