Connect with us

Social

Guvernele şi firmele ar trebui să cheltuiască mai mult pentru siguranţa AI

Companiile din sectorul inteligenţei artificiale (AI) şi guvernele ar trebui să aloce cel puţin o treime din fondurile lor pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul AI pentru a asigura siguranţa şi utilizarea etică a acestor sisteme, au declarat mai mulţi cercetători de top într-un document, informează Reuters.

Documentul, publicat cu o săptămână înainte de summitul internaţional AI Safety Summit de la Londra, enumeră măsurile pe care guvernele şi companiile ar trebui să le ia pentru a aborda riscurile legate de AI.

„Guvernele ar trebui, de asemenea, să impună companiilor să fie răspunzătoare din punct de vedere juridic pentru daunele cauzate de sistemele lor AI de frontieră care pot fi prevăzute şi prevenite în mod rezonabil”, potrivit documentului scris de trei laureaţi ai Premiului Turing, un laureat al Premiului Nobel şi mai mult de o duzină de academicieni de top din domeniul inteligenţei artificiale.

În prezent, nu există reglementări de amploare care să se concentreze asupra siguranţei AI, iar primul set legislativ al Uniunii Europene nu a devenit încă lege, deoarece legiuitorii nu au ajuns încă la un acord asupra mai multor aspecte.

„Recentele modele de inteligenţă artificială de ultimă generaţie sunt prea puternice şi prea importante pentru a le lăsa să se dezvolte fără o supraveghere democratică”, a declarat Yoshua Bengio, unul dintre cei trei oameni din lume care au fost supranumiţi „naşii inteligenţei artificiale”.

„(Investiţiile în siguranţa AI) trebuie să fie făcute rapid, pentru că AI progresează mult mai repede decât măsurile care au fost luate”, a avertizat el.

Printre autorii documentului se numără Geoffrey Hinton, Andrew Yao, Daniel Kahneman, Dawn Song şi Yuval Noah Harari.

De la lansarea modelelor generative de inteligenţă artificială ale OpenAI, academicieni de top şi directori executivi proeminenţi, precum Elon Musk, au avertizat cu privire la riscurile pe care le implică inteligenţa artificială, solicitând inclusiv o pauză de şase luni în dezvoltarea unor sisteme puternice de inteligenţă artificială.

Unele companii au contracarat acea propunere, afirmând că ele se vor confrunta cu costuri de conformitate ridicate şi cu riscuri de răspundere disproporţionate.

„Companiile se vor plânge că le este prea greu să respecte reglementările – că ‘reglementările sufocă inovaţia’ – ceea ce este ridicol”, a declarat specialistul britanic în informatică Stuart Russell.

„Există mai multe reglementări pentru magazinele de sandvişuri decât pentru companiile de inteligenţă artificială”, a adăugat el.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință