La zi

Guvern: Prețul la gaze și energie, plafonat timp de un an

Guvernul a decis o nouă serie de măsuri de protejare a populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale.

„Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an şi vor garanta previzibilitatea şi stabilitatea de care cetăţenii şi mediul de afaceri au nevoie”, a declarat premierul Ciucă.

„La electricitate, pentru clienţii casnici, am stabilit: introducerea unui tarif special de 0,68 lei/ kW cu TVA inclus., pentru gospodăriile cu un consum lunar sub 100 kW. Sunt peste 4 milioane gospodării care se încadrează la acest tip de consum, Alte 4 milioane de gospodării care au un consum între 100 şi 150 de KW vor avea un tarif de 0,8 lei/kW cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 mld. lei. Pentru clienţii non-casnici, IMM-uri, instituţii publice, spitale, grădiniţe, lăcaşe de cult, primării, universităţi, etc., va fi un tarif unic de 1 leu/ kW cu TVA inclus.Impactul estimat pentru măsurile de spirjin ale acestor categorii de benficiari este de 5,54 mld. lei.”, a spus premierul.

„Pentru marii consumatori de energie, se vor aplica scheme de ajutor de stat, care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%. În total, impactul bugetar estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici este pentru electricitate în valoare de 9,16 mld. lei până la sfârşitul acestui an.

La gaze naturale, clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc vor avea un tarifc de 0,31 lei/ kW. Impact estimat: 2,8 mld. lei până la finalul anului. Pentru consumatorii non-casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei/ kW. Impact estimat: 2,5 mld. lei până la finalul anului, fără marii consumatori.”, a declarat Ciucă.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version