Educatie
Guvern: Modificări privind domeniile şi programele de studii universitare de masterat şi numărul maxim de studenţi masteranzi, în 2023-2024

Guvernul a aprobat o hotărâre referitoare la domeniile şi programele de studii universitare de masterat şi la numărul maxim de studenţi masteranzi care pot fi şcolarizaţi în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particulare acreditate pentru anul universitar 2023 – 2024.
Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ modifică anexele nr. 1 şi 2 de la Hotărârea Guvernului nr. 356/2023 privind domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2023 – 2024.
„Hotărârea cuprinde modificări ale domeniilor şi programelor de studii universitare de master din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, la solicitarea acestora, în baza hotărârilor Senatelor universitare, rectificări ale capacităţii de şcolarizare, încadrări în domenii ale unor programe de studii universitare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior conform rapoartelor agenţiilor de asigurare a calităţii din ţară sau din străinătate, înregistrate în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR)”, precizează sursa citată.
Guvernul precizează că modificările sunt ca urmare a hotărârilor adoptate de ARACIS în perioada martie – iulie 2023.
În acest sens, prin actul normativ sunt evaluate 31 de domenii de studii universitare de master, dintre care 26 din 15 universităţi de stat şi 5 din 5 universităţi particulare acreditate, cu 82 de programe, dintre care 76 din 15 universităţi de stat şi 6 din 5 universităţi particulare acreditate.
Actul normativ prevede încadrarea a 39 de programe de studii universitare de master în domenii acreditate, dintre care 35 în 28 domenii existente acreditate din structura a 17 universităţi de stat şi 4 în 4 domenii acreditate din 4 universităţi particulare acreditate.
De asemenea, sunt acreditate 10 domenii noi, dintre care 8 din 6 universităţi de stat şi 2 în două universităţi particulare acreditate şi sunt încadrate în categoria master de cercetare 32 de programe de master din 18 domenii de studii universitare de master din structura a 10 universităţi de stat.
Totodată, sunt încadrate în categoria master profesional un număr de 99 de programe de master, dintre care 87 din 48 domenii de studii din structura a 26 de universităţi de stat şi 12 din 11 domenii de studii din structura a 11 universităţi particulare acreditate, mai precizează sursa citată.
Guvernul a aprobat prin hotărâre, mai multe noi specializări/programe de studii universitare de licenţă, printre care „Securitate cibernetică” şi „Inteligenţă artificială”
Potrivit unui comunicat al Guvernului, hotărârea actualizează Nomenclatorul domeniilor, al specializărilor/programelor de studii universitare şi structura instituţiilor de învăţământ superior, în baza validării consiliilor ARACIS şi a solicitărilor instituţiilor de învăţământ superior din perioada martie – iulie 2023.
„Se înfiinţează mai multe specializări/programe de studii universitare de licenţă cum ar fi „Securitate cibernetică” – în cadrul domeniului de licenţă Inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale, „Inteligenţă artificială” – în cadrul domeniului de licenţă Informatică, etc.”, se arată în comunicat.
Sunt prevăzute 52 instituţii de învăţământ superior de stat care cuprind 2.228 specializări/programe de studii universitare de licenţă, dintre care 84 specializări/programe de studii universitare de licenţă au suferit modificări de capacitate, de denumire, 22 specializări/programe au obţinut acreditarea, iar 32 sunt specializări noi.
Numărul universităţilor a scăzut de la 53 la 52, ca urmare a apariţiei Legii nr. 186/2023 privind înfiinţarea Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti (UNSTPB), pe baza fuziunii prin comasare a Universităţii Politehnica din Bucureşti cu Universitatea din Piteşti, se explică în comunicat.

-
Educatie2 săptămâni ago
Locuri pentru candidaţii romi la şcolile de subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
De ce rom și nu țigan?
-
La zi2 săptămâni ago
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti
-
Programe Sociale3 săptămâni ago
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale: „Furnizarea de servicii integrate în comunităţile rurale”