Connect with us

Social

Guvern: Angajatorul poate reduce cu 80% programul salariaţilor

Guvernul a modificat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă care reglementează acordarea unei indemnizaţii de la stat pentru reducerea timpului de muncă al angajaţilor din domeniile economice afectate de pandemie, astfel încât angajatorii vor putea solicita această indemnizaţie chiar dacă reduc timpul de muncă al salariaţilor cu 80% din durata prevăzută în contractul de muncă.

Potrivit unui comunicat remis vineri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), până în prezent, conform OUG 132/2020, angajatorii puteau solicita subvenţionarea salariilor acelor angajaţi cărora le reduceau programul de muncă cu maxim 50% din durata programului de muncă prevăzută în contract.

Alte modificări ale OUG 132/2020 adoptate vineri de Guvern prevăd că cele 5 zile în care reducerea timpului de muncă este obligatorie nu mai trebuie să fie consecutive, iar interdicţia de angajare sau subcontractare pentru activităţi similare supuse reducerii timpului de muncă se va aplica strict la nivelul locurilor de muncă afectate de această măsură şi nu la nivelul angajatorului în ansamblul său, ca în prezent, se menţionează în comunicatul MMPS.

De asemenea, în şedinţa de vineri, Guvernul a prelungit până la 30 iunie 2021 acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru domeniile restricţionate de autorităţi şi a prelungit tot până la 30 iunie 2021 acordarea indemnizaţiei pentru reducerea timpului de muncă al angajaţilor, potrivit Ministerului Muncii.

„Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi (vineri – n. r.), două acte normative prin care a prelungit până la 30 iunie 2021 acordarea indemnizaţiei pentru timpul redus de muncă al salariaţilor (Kurzarbeit), a celei pentru reducerea activităţii profesioniştilor, precum şi a indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru angajaţi şi alte categorii de profesionişti. Astfel, se va prelungi acordarea şomajului tehnic (OUG 30/2020) pentru domeniile restricţionate din cauza pandemiei Covid-19, până la 30 iunie 2021. De asemenea, măsura privind timpul redus de muncă pentru salariaţi/profesionişti (OUG 132/2020) se prelungeşte până la aceeaşi dată”, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință