Connect with us

Cultura

Giuvlipen: Trupa de teatru care a inventat cuvântul „feminism” în limba romani

Trei actriţe rome au înfiinţat trupa de teatru „Giuvlipen” şi cu această ocazie, au inventat şi termenul „feminism” în limba romani. Mihaela Drăgan, Zita Moldovan şi Elena Duminică şi-au propus să creeze spectacole de teatru inspirate din vieţile femeilor rome, în care să arate dificultăţile cu care acestea se confruntă când se împart între comunităţi tradiţionale patriarhale şi comunitatea românească dominantă, adesea rasistă, care le supune la integrare. Primul lor spectacol împreună este Gadjo Dildo, iar visul lor cel mai mare e să pună bazele unui teatru rom în Bucureşti, pentru care au început să se facă demersuri.

295532_307813359345324_1159733843_nDSC_2446__1_

Obiectivul proiectului e să schimbe felul de a gândi al neromilor, înlăturând stereotipurile în care aceştia le încadrează pe femeile rome, felul de a gândi al bărbaţilor romi în ceea ce priveşte rolurile tradiţionale ale femeilor rome, precum şi felul în care acestea din urmă se percep la nivelul societăţii. Proiectul se concentrează pe femei care se confruntă cu mariaje timpurii, cu lipsa educaţiei şi cu restricţii privind accesul la educaţie, pe femei rome care sunt ameninţate cu evacuarea, care sunt lesbiene şi transgender.

Înainte de acest proiect, Mihaela Drăgan a mai scris şi produs, în această direcţie, spectacole independente  precum Del Duma: Vorbeşte-le despre mine (patru poveşti reale ale unor femei rome despre căsătoriile timpurii), Sara Kali: Madona Neagră (o invocare a sfintei rome Sara Kali împotriva discursului rasist faţă de romi) şi La harneală (un spectacol despre evacuările romilor din Bucureşti, scris şi jucat alături de femei rome evacuate şi de copiii lor).

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință